Πολιτιστική καταστροφή στο βόρειο Μάλι

Οι κάτοικοι στο βόρειο Μάλι έχουν αρχίσει σήμερα να κάνουν τον απολογισμό των καταστροφών, μία ημέρα μετά τη νέα επιχείρηση που εξαπέλυσαν οι ισλαμιστές αντάρτες για να κατεδαφίσουν τα ιστορικά μαυσωλεία των αγίων μουσουλμάνων, παρά την διεθνή κατακραυγή.

«Το πόσα μαυσωλεία καταστράφηκαν χθες δεν είναι επακριβώς γνωστό, αλλά είναι καταχωρημένα ως Παγκόσμια Κληρονομιά σε όλην την έκταση του προαστίου της Παλαιάς Μεδίνας», ενημέρωσε το Γερμανικό Πρακτορείο ο κάτοικος του Τιμπουκτού Μπάγκνα Ουανγκάρα.

«Κατέστρεψαν
ό,τι μπορούσαν να βρουν. Είναι ξένοι. Δεν υπάρχουν νεαροί από το Τιμπουκτού ανάμεσά τους», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Το νέο κύμα καταστροφών ακολούθησε μετά την ανακοίνωση δύο ανταρτικών ομάδων στα ελεγχόμενα από τους ισλαμιστές εδάφη στο βόρειο Μάλι πως είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση. Η ανακοίνωση αυτή με τη σειρά της προέκυψε έπειτα από την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ που ενέκρινε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα της Βορείου Αφρικής.

Αμέσως μετά την προέλασή της στις αρχές του χρόνου στην περιοχή, μία από τις ισλαμικές ομάδες, η Άνσαρ Ντιν, έσπευσε αμέσως να επιβάλλει τους αυστηρούς νόμους της "σαρία".

«Χθες κατέστρεψαν όλα τα μαυσωλεία που κατόρθωσαν να εντοπίσουν στο παλαιό προάστιο της Μεδίνα, όπου πολλά από τη μνημεία τούτα είναι καταχωρημένα ως παγκόσμια κληρονομιά», επεσήμανε άλλος ένας κάτοικος της πόλης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι καταστροφές αυτές είχαν επιπλέον το στοιχείο πως στόχευαν σε εκείνα τα σημεία της πόλης, όπου οι κάτοικοί τους είχαν αρνηθεί να ενταχθούν στις τάξεις των ανταρτών. «Οι σοφοί της πόλης συμβούλευσαν τον κόσμο να μην απαντήσει στις προκλήσεις. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν αντιδράσεις στις καταχρήσεις βίας», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα