Πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο από το Κίτο.
Ο ίδιος ο ιδρυτής του WikiLeaks χαρακτήρισε το γεγονός ότι του χορηγήθηκε άσυλο από τον Ισημερινό «σημαντική νίκη», ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο. Ο Ασάνζ προειδοποίησε όμως ότι «τα

πράγματα θα γίνουν πιο πιεστικά τώρα».

Πάντως ακόμη και τώρα που του χορηγήθηκε άσυλο, ο πρώην χάκερ θα δυσκολευτεί να αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού χωρίς να συλληφθεί.

Νωρίτερα, η Βρετανία δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στον Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, σύμφωνα με ένα σημερινό διπλωματικό έγγραφο του Φόρεϊν Όφις το οποίο εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση χθες Τετάρτη μεταξύ του βρετανού επιτετραμμένου με μέλη της κυβέρνησης του Ισημερινού στο Κίτο.

Ο αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, 41 ετών, κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η Σουηδία έχει ζητήσει την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για βιασμό. Ο ίδιος όμως εκφράζει το φόβο ότι αν τελικά εκδοθεί, η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για τη δημοσίευση περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπό του.

Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα δύο ανθρώπους έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού, οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε μια κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούν κατά της απειλής του Λονδίνου να εισβάλει στην πρεσβεία.

«Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε πόλεμο με τον Ισημερινό», φώναξε ένας άνδρας όταν τον συνέλαβε η αστυνομία. «Δεν μπορείτε να συλλάβετε τον Τζούλιαν Ασάνζ», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα