Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του, στη σκιά των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο στη χώρα, με αιχμή την πολιτική λιτότητας και τις ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, δήλωσε πως δεν πρόκειται το κόμμα του να συμμετάσχει στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. «Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε», δήλωσε ενώπιον του βουλγαρικού κοινοβουλίου όπου οι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν σήμερα επί της παραίτησης του υπουργού

Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, δεν κατάφερε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο σε μια χώρα, η οποία είναι η φτωχότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού», είπε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε το θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.

«Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια». Ακόμη τόνισε: «Δεν θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία» και ανακοίνωσε πως η επίσημη παραίτηση θα γίνει εντός της ημέρας μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πέταξαν πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας και εναντίον του κτιρίου της Βουλής, στο κέντρο της Σόφιας. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στη βουλγαρική πρωτεύουσα, έντεκα άτομα συνελήφθησαν, ενώ υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών.

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες στη Σόφια, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος. Χιλιάδες Βούλγαροι διαμαρτυρήθηκαν στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη, τη Βάρνα και αλλού ζητώντας από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να παραιτηθεί ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του νωρίτερα τη Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές στη Σόφια και σε όλη τη χώρα, διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και κατηγορούν την κεντροδεξιά κυβέρνηση για αποτυχία να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο σε ένα από τα φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

Την Κυριακή στη Βουλγαρία σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1997, όταν τότε, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα