«Πολιτική Αυτοκτονία οι παραιτήσεις βουλευτών»

«Πολιτική αυτοκτονία» θα ήταν για τη Χρυσή Αυγή ενδεχόμενες παραιτήσεις των βουλευτών της και των αναπληρωματικών τους, «με την έννοια ότι θα χάσει τον κοινοβουλευτικό μανδύα και θα μείνει με το γυμνό προσωπείο της εγκληματικής οργάνωσης» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Σε

κάθε περίπτωση δεν θα έχει η Χρυσή Αυγή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και δεν νομίζω ότι θα θελήσουν να χάσουν τα προνόμια που έχουν αυτή τη στιγμή ως βουλευτές» σημειώνει ο κ. Σωτηρέλης.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θεωρεί ότι είναι «θεμιτή κίνηση» μια αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χρυσή Αυγή.

Σε ερώτηση αν η Χρυσή Αυγή μπορεί να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία στη χώρα, διά των παραιτήσεων των βουλευτών της, ο κ. Σωτηρέλης τονίζει: «Αν θεωρήσουμε ότι με τις εκλογές υπάρχει πολιτική ανωμαλία εγώ αυτό δεν το δέχομαι. Οι εκλογές δεν είναι απειλή για τη Δημοκρατία είναι γιορτή. Αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή είναι καταχρηστική αυτή η εφαρμογή του δικαιώματος της παραίτησης που προβλέπεται για τους βουλευτές από τη στιγμή που το κόμμα αποφασίσει και μάλιστα το προβάλει τόσο προκλητικά, θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης ώστε να αποτραπεί μια τέτοια καταχρηστική παραίτηση».

Ο κ. Σωτηρέλης εκτιμά ότι «κακώς έως τώρα δεν έχει έλθει στη Βουλή το αντι-ρατσιστικό νομοσχέδιο διότι σε πολλά σημεία το υπάρχον πλαίσιο είναι παρωχημένο, αλλά και η ατολμία να υπάρξει μια νομοθετική λύση αυτού του είδους είχε υπακούσει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θα πρέπει το νομοθετικό, το ποινικό οπλοστάσιο ειδικότερα να εμπλουτιστεί και η Δημοκρατία να απαντήσει όπως πρέπει στους εχθρούς της Δημοκρατίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Σωτηρέλη, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ως εξής:

-Κύριε καθηγητά, μετά τη σύλληψη του Ν. Μιχαλολιάκου και άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εξετάζεται η διακοπή της χορήγησης της βουλευτικής αποζημίωσης σε βουλευτές που διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος ή φυλακίζονται με πρωτόδικη δικαστική απόφαση για κακούργημα ενώ αναμένεται η δημοσιοποίηση διάταξης για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χρυσή Αυγή. Πως σχολιάζετε αυτή την κίνηση.

-Νομίζω ότι είναι θεμιτή η κίνηση αυτή και από τις δύο απόψεις. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, εφόσον έχομε «δύο σε ένα» δηλαδή μια εγκληματική οργάνωση και ένα πολιτικό κόμμα είναι θεμιτό να σταματήσει η χρηματοδότηση. Βεβαίως στο μέτρο που αποδειχτεί ότι είναι εγκληματική οργάνωση γιατί μιλάμε για μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει, καθώς υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας.

-Κάποιοι συνάδελφοί σας υποστηρίζουν ότι η όλη διαδικασία κατά της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

-Για τις συλλήψεις υπάρχει ένα ζήτημα: Υπάρχει εξαίρεση από τη βουλευτική ασυλία σε ότι αφορά τα αυτόφωρα κακουργήματα. Τα κακουργήματα αυτά εφόσον αποδειχτούν χαρακτηρίζονται αυτόφωρα. Επομένως ισχύει η εξαίρεση. Δηλαδή μπορούσε να γίνει η σύλληψη των βουλευτών χωρίς την άδεια της Βουλής. Το δεύτερο είναι ότι φοβάμαι ότι αρκετοί από αυτούς που μεμψιμοιρούν είναι στην ίδια κατηγορία με εκείνους που έως τώρα ασκούσαν κριτική γιατί στο Σύνταγμά μας οι βουλευτές και οι υπουργοί δεν αντιμετωπίζονται όπως οι κοινοί θνητοί. Εδώ τώρα που έχουμε την εξαίρεση του Συντάγματος και οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε μια τέτοια κατεύθυνση, υπάρχουν αντιδράσεις από τους ίδιους. Αυτό δεν το κατανοώ.

-Κύριε Σωτηρέλη, η Χρυσή Αυγή μπορεί να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία στη χώρα, διά των παραιτήσεων των βουλευτών της; Και αν ναι πως μπορεί να μπει «φρένο» σε μια τέτοια τακτική;

-Αν θεωρήσουμε ότι με τις εκλογές υπάρχει πολιτική ανωμαλία εγώ αυτό δεν το δέχομαι. Οι εκλογές δεν είναι απειλή για τη Δημοκρατία, είναι γιορτή. Αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή είναι καταχρηστική αυτή η εφαρμογή του δικαιώματος της παραίτησης που προβλέπεται για τους βουλευτές από τη στιγμή που το κόμμα αποφασίσει και μάλιστα το προβάλει τόσο προκλητικά, θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης ώστε να αποτραπεί μια τέτοια καταχρηστική παραίτηση. Δηλαδή να προβλεφθεί ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα προβλέπονται αναπληρωματικές εκλογές. Πάντως με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται αναπληρωματικές εκλογές σε όλες τις περιφέρειες αν γίνουν παραιτήσεις και των βουλευτών και των αναπληρωματικών τους και από εκεί και πέρα δεν προβλέπεται μόνο για το βουλευτή Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν παραιτηθεί ο βουλευτής Επικρατείας δεν θα γίνουν εκλογές σε όλη την επικράτεια, αλλά η θέση θα μείνει κενή κατά την άποψή μου.

-Δηλαδή μπορούμε να έχουμε Βουλή με 299 βουλευτές;

-Βεβαίως. Μπορούμε να έχουμε και με λιγότερους, με 280 για παράδειγμα, γιατί το Σύνταγμα στο άρθρο 53 δεν επιβάλει την αναπλήρωση των εδρών. Λέει εάν προβλέπεται αναπλήρωση, άρα μπορεί και να μην προβλέπεται αναπλήρωση. Επομένως και ο νομοθέτης μπορεί να κάνει μια ρύθμιση και να πει οι όποιες έδρες αδειάσουν δεν θα αναπληρωθούν, δηλαδή δεν θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές.

-Τη συμφέρει, άραγε, τη Χρυσή Αυγή η διαδικασία των παραιτήσεων από πολιτική άποψη;

-Εγώ πιστεύω ότι είναι μια πολιτική αυτοκτονία, με την έννοια ότι θα χάσουν τον κοινοβουλευτικό μανδύα και θα μείνουν με το γυμνό προσωπείο της εγκληματικής οργάνωσης. Αν θέλουν να αυτοκτονήσουν ας το κάνουν. Γιατί σε κάθε περίπτωση είτε έχουμε εκλογές θα αναδειχτούν άλλα κόμματα ως πρώτα και άρα θα χάσει η Χρυσή Αυγή τις έδρες γιατί την έδρα την παίρνει σε κάθε περιφέρεια το πρώτο κόμμα, εκτός από τη Β` Αθηνών που έχουν τρεις έδρες, οι οποίες θα μοιραστούν αναλογικά, είτε παραιτηθούν αλλά προβλεφθεί ότι η καταχρηστική άσκηση δεν επιτρέπει τις αναπληρωματικές εκλογές και πάλι οι θέσεις αυτές θα μείνουν κενές. Σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει η Χρυσή Αυγή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και δεν νομίζω ότι θα θελήσουν να χάσουν τα προνόμια που έχουν αυτή τη στιγμή ως βουλευτές.

-Στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αναμένεται να προωθηθούν και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα (περί σύστασης συμμορίας) θα προστεθεί η εξής φράση: «Η παρούσα διάταξη θα εφαρμόζεται επί νομίμως λειτουργούντων κομμάτων και εφ' όσον πληρούται αντικειμενική υπόσταση συγκεκριμένων πράξεων από μέλη, δηλαδή η εκτέλεση δολοφονιών, η πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και άλλα κακουργήματα..

-Μπορεί να γίνει. Ο Ποινικός Κώδικας μπορεί να τροποποιηθεί και να έχουμε αυστηρότερες διατάξεις. Πάντως οι ποινικοί νόμοι δεν εφαρμόζονται αναδρομικά. Δηλαδή οι διώξεις θα γίνουν με βάση το 187 όπως ισχύει. Και μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις και κακώς έως τώρα δεν έχει έλθει στη Βουλή το αντι-ρατσιστικό νομοσχέδιο διότι σε πολλά σημεία το υπάρχον πλαίσιο είναι παρωχημένο, αλλά και η ατολμία να υπάρξει μια νομοθετική λύση αυτού του είδους είχε υπακούσει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τώρα δεν υπάρχει καιρός για μικροκομματικές σκοπιμότητες, θα πρέπει το νομοθετικό, το ποινικό οπλοστάσιο ειδικότερα να εμπλουτιστεί και η Δημοκρατία να απαντήσει όπως πρέπει στους εχθρούς της Δημοκρατίας. Γιατί η Δημοκρατία είναι ένα ανεκτικό πολίτευμα, το πιο ανεκτικό πολίτευμα, και αυτό είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα απέναντι σε όλα τα άλλα, αλλά μπορεί και πρέπει να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της και έχει τα όπλα να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα