«Πόλεμος» δηλώσεων για τα κεφάλαια του ΔΝΤ

Η G20 προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι το βάρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους είναι δικό τους, υπογραμμίζοντας ότι η διετής ευρωπαϊκή κρίση απειλεί ακόμη την παγκόσμια ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, οι επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της G20 συναντιούνται σήμερα στην Ουάσιγκτον. Οι εκπρόσωποι του Καναδά και της Αυστραλίας «ενώθηκαν» με το ΔΝΤ και την Ουάσιγκτον και πιέζουν την Ευρώπη
να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης, καθώς αυτή εξαπλώνεται στην Ισπανία.

Η ομάδα των G-20 έθεσε την «κατάσταση στην Ευρώπη» ως πρώτη στη λίστα με τις αιτίες που επηρεάζουν την οικονομία παγκοσμίως, σύμφωνα με ένα προσχέδιο κειμένου της ομάδας, που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Εξάλλου, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «οι χώρες πρέπει να λάβουν μέτρα. Είμαι υπεύθυνη για τη βελτίωση της σταθερότητας και πρέπει να έχω μια ομπρέλα, σε περίπτωση που τα σύννεφα ξεσπάσουν σε μια άσχημη βροχή».

Στο draft του Bloomberg η G20 αναγνωρίζει παρόμοια ρίσκα, τα οποία ίσως αναθεωρηθούν μετά από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών σήμερα στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Αν και επισημαίνει ότι «οι πιέσεις έχουν αυξηθεί τελευταία», πρόσφατες ενδείξεις κάνουν λόγο για διατήρηση «μιας ήπιας παγκόσμιας ανάκαμψης», καθώς και ότι τα ρίσκα έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

«Ωστόσο, οι προσδοκίες για την ανάπτυξη του 2012 είναι ακόμη ήπιες. Καθώς παραμένουν σημαντικά πτωτικά ρίσκα, είμαστε δεσμευμένοι για να μειώσουμε περαιτέρω αυτά τα ρίσκα», αναφέρεται στο draft.

Επίσης, χθες αργά το βράδυ ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε ότι το τείχος προστασίας που έχουν δημιουργήσει οι χώρες της Ευρώπης στα 800 δις. ευρώ, «δεν είναι αρκετό».

Ακόμη, μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Τίμοθι Γκάιθνερ, αρνήθηκε να δώσει περισσότερα κεφάλαια στο ΔΝΤ, με τη δικαιολογία ότι έχει κάνει αρκετά και ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα.

Πρότεινε δε οι χώρες εκτός Ευρώπης να έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο για το ρόλο που μπορεί να παίξει το ΔΝΤ στη βοήθεια της Ευρώπης. «Πρέπει να δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας με τους δικούς τους πόρους, περισσότερους από ό,τι έχουν διαθέσει μέχρι σήμερα».

Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Αυστραλιανός υπουργός Οικονομικών, Γουέιν Σουάν, ο οποίος δήλωσε πως «χρειάζονται ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της μετάδοσης από την αστάθεια στην Ευρώπη».

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν τις ενέργειές τους. «Οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει αυτά που έπρεπε. Τώρα είναι στο χέρι των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένου και του Καναδά και πολλών άλλων χωρών, να αυξήσουν τους πόρους του ΔΝΤ», δήλωσε το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα