Ποδαρικό με τη λίστα Λαγκάρντ

Του Βασίλη Πάικου

Και να που φέτος είναι η λίστα Λαγκάρντ που μας κάνει ποδαρικό για τον καινούργιο χρόνο. Και δεν αποκλείεται να τον σημαδέψει ανεξίτηλα. Καθώς, και ανεξαρτήτως των τελικών πορισμάτων της έρευνας, ακόμη και αν παραβλέψει κανείς την πιπεράτη φημολογία την καλπάζουσα, απειλεί με πλήγμα θανάσιμο το πολιτικό σύστημα της Χώρας. Απειλεί επίσης με εξαφάνιση ένα πολιτικό κόμμα, ήδη ημιθανές. Ενώ δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί σοβαρά εξ αιτίας της και η κυβερνητική συνοχή.

Ήδη, και πριν ακόμη μάθουμε επισήμως τα ένοχα(;) μυστικά της λίστας,

δύο πρώην Υπουργοί Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος) και δύο πρώην επί κεφαλής του ΣΔΟΕ (Καπελέρης και Διώτης), θεωρούνται (και είναι) σοβαρά εκτεθειμένοι. Ο δε Γιώργος Παπακωνσταντίνου συγκεκριμένα, θα πρέπει επειγόντως να προσπαθήσει ν’ αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας, αν και μάλλον χλωμό το βλέπω. Και μόνο το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να ξαναζητήσουμε από τη Γαλλία την αυθεντική λίστα, δοκιμάζει την εθνική μας αξιοπρέπεια. Ενώ η επί τρίμηνο καθυστέρηση άφιξης της νέας λίστας, προκαλεί απορίες και ερωτηματικά διόλου αθώα και διόλου αφελή και αστήρικτα. Το δε γεγονός ότι η λίστα βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και δύο χρόνια και παρ’ όλ’ αυτά δεν αξιοποιήθηκε αλλά «κρύφτηκε» ή «χάθηκε», έχει ρίξει σκιές βαρύτατες στην αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού της Χώρας. Κι ακόμη είμαστε στην αρχή…

Οι γαλλικές αρχές διαβεβαίωσαν ως γνωστόν τις ελληνικές πως η λίστα που εκ νέου τους παραδόθηκε είναι ακριβώς ίδια με την πρώτη. Οπότε δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως, σε κάποια από τις πολλές διαδρομές της, η πρώτη λίστα «πειράχτηκε». Πως κι από ποιόν; Θα το δείξουν εγκύρως και χωρίς αμφισβήτηση, ελπίζουμε, η κοινοβουλευτική και η δικαστική έρευνα.

Το πρόβλημα, το μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι ουδείς έλληνας πιστεύει σήμερα πως θα χυθεί φως στην υπόθεση. Καθώς η –δικαιολογημένη- καχυποψία απέναντι στους κρατικούς θεσμούς, στους πολιτικούς θεσμούς αλλ’ ακόμη και σ΄ εκείνον της Δικαιοσύνης, έχει πιάσει κόκκινο. Πολύ περισσότερο αφού είναι πολύ πιθανό τα σχετικά υπουργικά αδικήματα να έχουν ήδη παραγραφεί.

Και το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αποστέλλεται το λάθος μήνυμα στους πολίτες, σε ό,τι αφορά στον αγώνα(;) κατά της φοροδιαφυγής. Εμ βέβαια, όταν η λίστα Λαγκάρντ η περιέχουσα περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής έμεινε αναξιοποίητη στα υπουργικά συρτάρια επί δυο χρόνια, τι να σου κάνουν οι …Ράμπο του ΣΔΟΕ με τα φωσφοριζέ γιλέκα που ελέγχουν αυτές τις μέρες τα μαγαζιά; Είναι, ξέρετε, η περίπτωση της «ταβερνιάρισσας της Ύδρας», έναντι της πατεντάτης φοροδιαφυγής της –πάντα ανέγγιχτης- μεγάλης διαπλοκής.

Πολιτικό ναρκοπέδιο διαμορφώνει λοιπόν, στην αυγή του 2013, η λίστα Λαγκάρντ. Με επιφανείς εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος της Χώρας να υποχρεώνονται τώρα ν’ αποδείξουν πως είναι εντέλει αφελείς, αμελείς, άσχετοι, ανίκανοι, επίορκοι, εγκληματικά ερασιτέχνες, αλλά όχι δόλιοι. Αν τα καταφέρουν δηλαδή…

Keywords
Τυχαία Θέματα