«Πιστωτικά αρνητικές» πρόωρες εκλογές

Η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία της ανάδειξης νέου προέδρου της Δημοκρατίας κατά δύο μήνες, και με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή, «αυξάνει το ρίσκο πρόωρων εκλογών». Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody΄s και με ανάλυσή της με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου, «αυτό είναι credit negative για την Ελλάδα
καθώς θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του προγράμματος με την τρόικα, που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του επομένου έτους. Επίσης πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αυξάνει το ρίσκο ρευστότητας και χρηματοδότησης για την χώρα».

Η Moody's επισημαίνει πως καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει 155 έδρες στην βουλή, υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι προεδρικές εκλογές να φθάσουν στον τρίτο γύρο. Σε αυτό το επίπεδο, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πείσει τουλάχιστον 25 βουλευτές να ψηφίσουν τον υποψήφιο για πρόεδρο της δημοκρατίας από την κυβέρνηση, τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ, Σταύρο Δήμα.

«Αν και η κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη από τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα μέλη της ΔΗΜΑΡ και από τους ΑΝΕΛ, κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο. Ενδεχόμενες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να προκύψουν στο πλαίσιο της αυξημένης λαϊκής στήριξης για το κόμμα της αντιπολίτευσης και κατά της λιτότητας, ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ισχυρή απήχηση σε έναν πληθυσμό που δυσκολεύεται με την λιτότητα και τη μείωση των εισοδημάτων».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 26,6% των ψήφων ενώ η ΝΔ το 22,7%, ενώ υπογραμμίζει ότι η Χρυσή Αυγή, η οποία σταθερά έχει αυξήσει την δημοτικότητά της στη διάρκεια της κρίσης, βγήκε τρίτο κόμμα με άνω του 9% των ψήφων.

Η έκβαση οποιασδήποτε πιθανής συνέχειας του προγράμματος της τρόικας, είναι πολύ πιο αβέβαιη εάν προκληθούν πρόωρες εκλογές εκτιμά η Moody's, δεδομένης της ισχύος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και της αντίθεσής του σε περαιτέρω μέτρα και λιτότητα, που αναμένεται να αποτελέσουν τις προϋποθέσεις για οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι αυτό έρχεται ύστερα από σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος της τρόικας, το οποίο οδήγησε στην δίμηνη παράτασή του, και στο ενδεχόμενο να δοθεί προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) στην Ελλάδα, εάν το απαιτήσει η χώρα, με την εμπλοκή και του ΔΝΤ.

«Επιπλέον, οι πολιτικές εξελίξεις μειώνουν επίσης την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αυξάνουν τα ρίσκα για την ρευστότητα και την χρηματοδότηση της χώρας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των (εκτιμώμενων) ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών για περισσότερα από 20 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ) το 2015. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο α΄ εξάμηνο του έτους, στο πλαίσιο της καθυστέρησης των εκταμιεύσεων του επίσημου τομέα».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα