Πιεστικό το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων

Με ανοιχτά τα κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης για συμφωνία έως την Κυριακή με τον ESM, πιθανότερο ενδεχόμενο θεωρείται ένα νέο δάνειο-γέφυρα με επιπλέον προαπαιτούμενα ώστε να καλυφθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ, που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου στην ΕΚΤ. Στην ατζέντα της συζήτησης σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών μπαίνουν τα ζητήματα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της Δικαιοσύνης και της φορολογικής διοίκησης. Αύριο θα τεθούν επί τάπητος οι αποκρατικοποιήσεις και τα «κόκκινα
δάνεια».

Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά αλλά όλη η κυβέρνηση είναι εδώ, δεν έχει διακοπές. Στόχος είναι να έχει κλείσει η συμφωνία έως τις 18 με 20 Αυγούστου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Για τις 100 δόσεις παραδέχθηκε ότι από την αρχή υπήρχαν ενστάσεις εκ μέρους των θεσμών, αλλά είναι ένα μέτρο που αποδίδει και που αποφέρει έσοδα στο κράτος.

Προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου ύψους 10 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβουν οι πέντε ελληνικές συστημικές τράπεζες, αμέσως μετά τη σύμαψη νέας δανειακής σύμβασης με τον ESM. Στόχος η η στήριξη ρευστότητας των τραπεζών και η ταχύτερη έξοδο από τη διαδικασία των capital controls.

Σε πρόγραμμα αριστερού θατσερισμού μας οδηγούν οι απαιτήσεις των δανειστών, δήλωσε πριν από λίγο στο ΜΕΓΚΑ ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, αναφορικά με τα όσα ζητούν οι πιστωτές. Παράλληλα, έθεσε ζήτημα συγκρότησης εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή ειδικών τεχνικών επιστημόνων.

Στην πρόσληψη χρηματοοικονομικών, οικονομικών και νομικών συμβούλων, χωρίς διαγωνισμό, για τη συγγραφή του τρίτου μνημονίου, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Μέσω της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Οικονομική Πολιτική μπορεί να αναθέτει απευθείας, με τρίμηνες συμβάσεις έργου, "σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες" την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν.

Σε αλλαγές προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών για τη μεγάλη φοροδιαφυγή μέσω online διασύνδεσης με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στο στόχαστρο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου μπαίνουν 1.370.000 ΑΦΜ που αφορούν σε φορολογούμενος με κινήσεις πάνω 300.000 ευρώ σε μία χρήση ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα