Πιέσεις με επιτροπεία και «κόκκινες γραμμές»

Την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας διεξάγει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, εν μέσω ισχυρών πιέσεων για μια ραγδαία εσωτερική υποτίμηση με στόχο τον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Παπαδήμος είναι από χθες στις Βρυξέλλες,

όπου σήμερα θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, κατά την την οποία δεν πρόκειται σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα να συζητηθεί η ελληνική κρίση. Η ελληνική γραμμή για τη διαπραγμάτευση μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, βάσει των «κόκκινων γραμμών», που τέθηκαν κατά την χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν οι εταίροι μας επιμείνουν σε σκληρά και ταπεινωτικά μέτρα, ο πρωθυπουργος θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Στήριξη στον πρωθυπουργό παρείχε- σύμφωνα με πληροφορίες- ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επέμεινε στην προστασία των μισθωτών, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δε χρειάζεται «στήριξη α λά καρτ».

Ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και εξέφρασε επιφυλάξεις για την μείωση του κατώτερου μισθού, αλλά εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο παγώματος μισθών και ωριμάνσεων, εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Θα ζητήσω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσει αν το νέο πρόγραμμα της τρόικας συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Keywords
Τυχαία Θέματα