Πιέσεις και αναβολές ανάβουν πολιτικές φωτιές

Σε ένα κλοιό πιέσεων από την Γερμανία και τους δορυφόρους της, οι οποίοι θέτουν πολιτικούς όρους για τη νέα δανειακή σύμβαση, βρίσκεται η ελληνική πολιτική ηγεσία. Οι φωτιές που εχουν ανάψει στο πολιτικό σκηνικό και οι εξελίξεις στο Eurogroup θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει σε λίγο ο Λουκάς Παπαδήμος

με τον Γ. Παπανδρέου και στις 17.30μμ με τον Αν. Σαμαρά. Πρωτοστατούντος του Βερολίνου, οι εταίροι μας  ζητούν τη διασφάλιση της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και μετά τις εκλογές. «Η βοήθειά μας έχει μακροπρόθεσμη βάση και το ίδιο πρέπει να ισχύει και γα τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Ostsee Zeitung και αναφέρει ότι, το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκε πως είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς, παρά να εφαρμόζει. «Αυτό είναι πρόβλημα», προσθέτει.

Ωστόσο, εκφράζει την κατανόησή του για τους φόβους και τις ανασφάλειες των Ελλήνων πολιτών, αλλά υπενθυμίζει ότι οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν ευθύνη έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου και των Γερμανών φορολογουμένων.

Ενδεικτικό του κλίματος και των συνεχών μεταθέσεων είναι και το γεγονός ότι πήρε αναβολή μέχρι νεοτέρας π η συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη για αύριο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με θέμα το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Όπως αποφάσισε η διάσκεψη των Προέδρων και μετά από αίτημα και του πρωθυπουργού η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα εκκρεμή θέματα.

Παράλληλα αποφασίστηκε το απόγευμα της επόμενης Τετάρτης, να συζητηθεί στη Βουλή το αίτημα των 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία και το έλλειμμα του 2009.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε πανεθνική προσπάθεια για να αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη, αν και εγκάλεσε την κυβέρνηση για παθητική στάση απέναντι στην κ. Μέρκελ.


Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημερώθηκε από τον κ. Βενιζέλο, υπογράμμισε ότι το μήνυμα προς την Ευρώπη πρέπει να είναι σαφές. Η Ελλάδα ει ναι αποφασισμένη να παραμείνει στο ευρώ δήλωσε χαρακτηριστικά.


Αύριο, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα