ΠΓΔΜ: Στον αέρα η εκτόνωση

Συνεχίζεται το αδιέξοδο σχετικά με την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας της 1ης Μαρτίου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης στην ΠΓΔΜ.

Η πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί την 1η Μαρτίου μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, προέβλεπε την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή,

τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012, τα οποία προκάλεσαν πολιτική αναταραχή στην ΠΓΔΜ, καθώς και την υπογραφή ενός διακομματικού μνημονίου για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Τα δύο τελευταία σημεία της συμφωνίας παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτελεί κυρίως η σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012, με τη βίαιη απομάκρυνση των βουλευτών της αντιπολίτευσης από την αίθουσα του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

Η επιτροπή αυτή, όπως προβλέπει η συμφωνία, θα αποτελείται από τα εξής μέλη: η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα ορίσουν από δύο μέλη, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ένα μέλος θα είναι ξένος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχουν ορίσει από δύο μέλη, ωστόσο το όλο θέμα έχει «κολλήσει» στον διορισμό του προέδρου της επιτροπής και στο εάν τα συμπεράσματα της επιτροπής πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη της (πρόταση VMRO-DPMNE) ή με πλειοψηφία (πρόταση SDSM).

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει επισημάνει ότι η πολιτική συμφωνία της 1ης Μαρτίου στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και την υπογραφή διακομματικού μνημονίου για την εκπλήρωση του στρατηγικού στόχου της χώρας που είναι η ένταξη στην Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα