ΠΓΔΜ: Παρέμβαση Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την απόρριψη της πρότασής του από την αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), αλλά και από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου, εξαιτίας της αποτυχίας της διακομματικής επιτροπής διερεύνησης των επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στη Βουλή,
στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, για την έκδοση κοινού πορίσματος, δήλωσε ότι το κόμμα του VMRO-DPMNE αποφάσισε να ψηφίσει ένα πόρισμα της επιτροπής με τις διατυπώσεις που επιθυμεί το SDSM, ασχέτως αν διαφωνεί πλήρως με αυτές, με σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας.

"Εννοείται ότι για εμάς και για την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, ένα τέτοιο πόρισμα δεν θα είναι έγκυρο, όμως θα το υπογράψουμε μόνο και μόνο για να προστατεύσουμε το συμφέρον της 'Μακεδονίας', το οποίο τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας των εκβιασμών του SDSM" συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπό παραίτηση πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής Μπόρτσε Νταβίτκοφσκι συγκάλεσε για σήμερα νέα συνεδρίαση των μελών της επιτροπής, ενώ τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι ίσως και σήμερα υπογραφεί τελικά το πόρισμα της επιτροπής για τα επεισόδια στη Βουλή, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012.

Ο κ. Γκρούεφσκι είχε αναφέρει ότι εάν δεν υπάρξει πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα επεισόδια στη Βουλή, είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, η οποία θα δημοσιευθεί στις 16 Οκτωβρίου, να άρει τη σύστασή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κάνουν λόγο για "αναδίπλωση" και "υποχώρηση" του Νίκολα Γκρούεφσκι και σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε "με μισή καρδιά" να υπογράψει το κόμμα του το πόρισμα της επιτροπής.

Το κύριο σημείο διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής αφορά τις διατυπώσεις σχετικά με τη βίαιη απομάκρυνση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, στις 24 Δεκεμβρίου, από την ασφάλεια της Βουλής.

Το αντιπολιτευόμενο SDSM εμμένει στη θέση ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος, ενώ το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE απορρίπτει τη διατύπωση αυτή και θεωρεί ότι η επέμβαση της ασφάλειας της Βουλής ήταν επιβεβλημένη, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιτέθησαν στον πρόεδρο του σώματος και δεν επέτρεπαν την έναρξη της συνεδρίασης για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η αντιπολίτευση απέρριψε την πρότασή του για πρόωρες εκλογές διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι θα υποστεί μία οδυνητή ήττα.

"Το SDSM προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές όπως ο διάβολος το λιβάνι" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεφσκι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα