Πες μου πώς πληκτρολογείς να σου πω ποιος είσαι...

Ανάμεσα σε κάποιον που χτυπά με μανία το πληκτρολόγιο του υπολογιστή του, σα να πρόκειται για ταμπούρλο, και σε κάποιον άλλο που κλικάρει δαιμονισμένα με το ποντίκι του, υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα στυλ στους εργασιακούς χώρους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους «ορχηστρικούς» χώρους.

Σύντομα όμως, είτε ο ένας είτε ο άλλος θα χρειαστεί να ελέγξουν το στιλ τους. Όχι μόνο για λόγους ευγένειας απέναντι στους συναδέλφους τους, αλλά και για να αποφύγουν την αποκάλυψη στοιχείων του χαρακτήρα τους.

Σύμφωνα με άρθρο που

αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», μετά την επιστήμη της Γραφολογίας, έρχεται η εποχή της λεγόμενης «Φραπολογίας» (από το ρήμα frapper-χτυπώ).

Μάλιστα, στο άρθρο αναφέρεται πως είναι ευπρόσδεκτος ένας καλύτερος νεολογισμός, για να περιγράψει αυτή την πειθαρχία της μελέτης της προσωπικότητας ενός ατόμου από τον τρόπο που χειρίζεται το πληκτρολόγιο του υπολογιστή του, το ποντίκι ή την οθόνη αφής του τηλεφώνου του.

Το μελλοντικό σλόγκαν θα είναι: «Πες μου πώς χτυπάς το πληκτρολόγιό σου και θα σου πω ποιος είσαι».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα γίνεται πρωταρχικά, όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο για στρατιωτικούς ή για λόγους ασφάλειας. Η διάσημη υπηρεσία έρευνας του υπουργείου Άμυνας, DARPA, στην οποία οφείλουμε τη δημιουργία του Διαδικτύου, είναι αυτή που δείχνει τον δρόμο.
Ο Ρίτσαρντ Γκουιντορίτζι διευθύνει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ενεργή Πιστοποίηση». Στόχος είναι η εξεύρεση ενός τρόπου που θα λειτουργεί όπως ένας κωδικός πρόσβασης για την είσοδο σε μια ιστοσελίδα. Οι κωδικοί τους οποίους μπορούμε εύκολα να απομνημονεύσουμε, είναι ευάλωτοι στο να τους μαντέψει κανείς.

Στη Γαλλία, ο Κριστόφ Ρόζενμπεργκερ, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Μηχανικών (ENSI) της Καέν, ερευνά τον εντοπισμό των online αγοραστών κινητών τηλεφώνων, ανδρών ή γυναικών. Με βάση τη Βιομετρική μπορεί να καταλάβει εάν ο αγοραστής είναι είτε άνδρας είτε γυναίκα, από τον τρόπο με τον οποίο χτυπά τα πλήκτρα. «Κατά τα προσεχή έτη, θα είναι δυνατή η ανάλυση της προσωπικότητας ενός ατόμου, όπως κάνουν οι γραφολόγοι. Κι αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία», λέει ο ίδιος.

Η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL), που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011, κάνει αναφορά «στην αναγνώριση της πληκτρολόγησης» σύστημα γνωστό ως «βιομετρική συμπεριφορά».

Στο εξής δεν θα ζητούνται, καταλήγει το άρθρο, συστατικές επιστολές αλλά e-mails. Και πλέον οι «φραπολόγοι» (κατά το γραφολόγοι) θα είναι οι πιο περιζήτητοι επαγγελματίες.

Πηγή: lemonde.fr

Keywords
Τυχαία Θέματα