Περικοπές στα εξοπλιστικά, όχι στις συντάξεις

«Σολομώντεια λύση» θεωρείται η μείωση των δαπανών για ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων, για να μην μειωθούν οι συντάξεις των αποστράτων.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, με το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προέκυπτε από τις νέες περικοπές των συντάξεων των στρατιωτικών, είχε προγραμματίσει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, να καλύψει ελλείμματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δεν συμφώνησε όμως το πρωθυπουργικό επιτελείο και αναζήτησαν αλλού, από άλλη πηγή, αυτό το ποσό. Έτσι,
περιέκοψαν το αντίστοιχο ποσό από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Για το 2013 προβλέπεται το ποσό των 770 εκατομμυρίων ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επειδή όμως, δεν υπάρχει καμιά νέα προγραμματισμένη αγορά οπλικού συστήματος, το ποσό αυτό έχει σχεδιαστεί να καλύψει αγορές ανταλλακτικών, για τα μαχητικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τα πλοία και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού

Με τη μείωση κατά 120 εκατομμυρίων ευρώ, μένουν προς διάθεση 650 εκατ. ευρω , που σημαίνει ότι, η συντήρηση κάποιοων από τα κρίσιμα οπλικά συστήματα θα είναι πλημμελής.

Ήδη το 60% των ιπτάμενων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας είναι καθηλωμένο, από έλλειψη ανταλλακτικών. Περαιτέρω μείωση, θα έχει ασφαλώς συνέπειες στην μαχητική ικανότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Με αυτά τα 120 εκατομμύρια, που περικόπτονται από τις αμυντικές δαπάνες , υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν θα υπάρξουν, προς το παρόν, άλλες περικοπές σε στρατιωτικούς εν ενεργεία και απόστρατους.

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα