Πατρίδα Ευρώπη για τους απάτριδες

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα πρέπει να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη χορήση ιθαγένειας στα παιδιά των ανθρώπων που δεν έχουν πατρίδα και βρίσκονται στην Ευρώπη, υποστηρίζει σε δημόσια παρέμβαση του ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην Ευρώπη δεν έχουν υπηκοότητα σε κανένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στερούμενα το δικαίωμα "να έχουν δικαιώματα" και την δυνατότητα να αποτελούν μέλη μιας εθνικής κοινότητας, υπογραμμίζει ο Επίτροπος.

Δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά χωρίς ιθαγένεια στην Ευρώπη, τονίζει ο κ. Μουϊζνιεκς,

υπενθυμίζοντας ότι "Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία κυρώθηκε από κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε, προβλέπει ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε μια εθνικότητα.

Τα παιδιά χωρίς ιθαγένεια είναι ευάλωττα σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, στους κινδύνους που ελοχεύουν για σεξουαλική τους εκμετάλλευση και παράνομη υιοθεσίας.

Επικαλούμενος στοιχεία Μη Κυβερνητικών Οργανωσεων και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο Επίτροπος αναφέρει ότι στα κράτη που προέκυψαν από τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας υπάρχουν 22.000 άνθρωποι που δεν έχουν ιθαγένεια, οι περισσότεροι των οποίων είναι Ρομά, Ασκάλι και Αιγύπτιοι.

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών χωρίς ιθαγένεια που ζουν στή Λετονία, όπου 304.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από ένα απροσδιόριστο καθεστώς "μη πολιτών" και στην Εσθονία, όπου πάνω από 92.000 άτομα χαρακτηρίζονται "πρόσωπα απροσδιόριστης ιθαγένειας."

Στην Ρωσία, καταλήγει ο Επίτροπος, υπάρχουν 178.000 άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως απάτριδες και στην Ουκρανία, ο αντίστοιχος αριθμός των απάτριδων υπερβαίνει τις 40.000.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα