Παρουσίαση βιβλίου: «Η χώρα των δυο ήλιων»

Τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί στην ενημέρωση και την διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών αναδεικνύει το βιβλίο "Η χώρα των δυο ήλιων" που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση η οποία φιλοξενήθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δυο πουλιά που ταξιδεύουν ανά την υφήλιο προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στο ταξίδι τους γίνονται μάρτυρες των καταστροφικών
ενεργειών του ανθρώπου και με την καθοδήγηση του σοφού δασκάλου τους αναζητούν την ελπίδα για την σωτηρία της γης, στην Ολυμπία, απ' όπου καλούνται να μεταφέρουν ένα κλαδάκι ελιάς στην έδρα της Ουνέσκο.

Πρόκειται για μια αλληγορία που έχει στόχο το δίδαγμα της αξίας της συμμετοχής των μικρών αναγνωστών αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αφορμή για την έκδοση του βιβλίου στάθηκαν οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007. Όπως ανέφερε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που καλούνται να προφυλάξουν οι νεότερες γενιές, έχει σημειολογική σημασία. Το 2008 και με την υποστήριξη της πρέσβειρας Καλής θελήσεως της Ουνέσκο, επιλέχθηκε ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας για την δημιουργία του πρώτου "Εργαστηρίου για την Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς". Από τις εργασίες του Εργαστηρίου προέκυψε και το Πρωτόκολλο της Ολυμπίας, μια σειρά μεθόδων και κανόνων προφύλαξης των μνημείων από καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ως ομιλητές ο Mounir Bouchenaki, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Μελέτη και την Συντήρηση Πολιτιστικών Αγαθών και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, οι οποίοι τόνισαν τόσο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς από τις φυσικές καταστροφές, όσο την επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης για την διάσωση τους.

Ο κ. Λουκάς Ζάχος, διευθυντής του δημοτικού Σχολείου του Κολεγίου Αθηνών αναφέρθηκε στον ρόλο των εκπαιδευτικών, εμπνεόμενος από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη: «Είναι φανερό ότι τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται από τα χρήσιμα, τα πιο απαραίτητα. Είναι επίσης φανερό αυτά που ταιριάζουν σε ελεύθερους ανθρώπους και όσα δεν κάνουν τιποτένιο αυτόν που τα μαθαίνει. Πρέπει να μαθαίνουν ό, τι κάνει χρήσιμο το σώμα ή το μυαλό των ελεύθερων ανθρώπων για τα έργα και τις πράξεις της αρετής». Στη συνέχεια τόνισε ότι ο άνθρωπος με μια σειρά από λανθασμένες κινήσεις έχασε την αρετή του προδίδοντας το παρελθόν και τους προγόνους του.

Μια έκτακτη υποχρέωση δεν επέτρεψε στην αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Φώφη Γεννηματά να παραστεί στην εκδήλωση, ωστόσο απέστειλε σημείωμα όπου τόνιζε ότι οι έννοιες αειφόρος ανάπτυξη, περιβάλλον, πολιτισμός, αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της: τον πολιτισμό, το κλίμα, το φυσικό περιβάλλον, τα αγρο
Keywords
Τυχαία Θέματα