Παρίσι: Κοινωνικός ΦΠΑ για αλληλεγγύη

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σύντομα σε εφαρμογή έναν «κοινωνικό ΦΠΑ», δηλαδή μια μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης της κοινωνικής προστασίας με την οποία το κόστος της θα περάσει περισσότερο στην κατανάλωση, ανακοίνωσαν σήμερα δύο υπουργοί.«Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, προς το συμφέρον των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος πρόσκειται στον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στο δημόσιο

τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Τον κοινωνικό ΦΠΑ, θα τον εφαρμόσουμε και θα το κάνουμε πριν από τις προεδρικές εκλογές»  που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο, δήλωσε η Βαλερί Πεκρές, υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Αυτός ο «κοινωνικός ΦΠΑ» έχει αναφερθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, αλλά κάθε φορά αναβάλλεται για αργότερα, επειδή δεν είναι δημοφιλής και επειδή πλήττει άμεσα, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, τον κύριο κινητήρα της γαλλικής ανάπτυξης, δηλαδή την κατανάλωση.

Η αρχή του «κοινωνικού ΦΠΑ» έγκειται στην ελάφρυνση των μισθολογικών και εργοδοτικών επιβαρύνσεων που έχουν οι επιχειρήσεις για να τις μεταφέρει στον ΦΠΑ, ο οποίος αυξάνεται έτσι σημαντικά. Με τον τρόπο αυτό ευνοείται η εγχώρια παραγωγή και παράλληλα επιβαρύνονται τα εισαγόμενα αγαθά.

Ο «κοινωνικός ΦΠΑ» επικρίνεται έντονα από τον σοσιαλιστή υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τον θεωρεί άδικο παρόλο που ορισμένοι από τους στενότερους συνεργάτες του τον είχαν υπερασπιστεί στο παρελθόν. «Δεν θα τον εφαρμόσουμε»,, διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής της εκστρατείας του Πιερ Μοσκοβισί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα