Παρέπεμψε στο Eurogroup για αποφάσεις

"Θέλω την Ελλάδα μια εύρωστη χώρα μέσα στο ευρώ" τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο, η οποία, όπως τόνισε η ίδια, εκτυλίχθηκε σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι σημείο εκκίνησης αποτελεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, και χαρακτήρισε σημαντικό το να υπάρχουν

τα οικονομικά στοιχεία ώστε να καθορισθεί ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει, αλλά το Eurogroup. "Η Ευρώπη έχει χτιστεί με την ιδέα ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό. Η Ε.Ε είναι κάτι πολύτιμο και πρέπει να κάνουμε το παν για να συνεχίσει να υπάρχει" πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον" δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας: "θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας αλλά με προτεραιότητες".
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις προέβαλε την ανάγκη να αρθούν τα εκατέρωθεν στερεότυπα και να υπάρξει συνεργασία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, λ.χ. με γερμανική δικαστική συνδρομή ως προς τα πεπραγμένα τις Siemens στην Ελλάδα.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός έθεσε δημόσια το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων ως ζήτημα ηθικό που δεν αφορά πρωτίστως μία υλική διεκδίκηση.

"Κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν εξέφρασε την πρόθεση να καταληφθούν κτίρια του γερμανικού δημοσίου. Η κυβέρνηση έθεσε ζήτημα νομικής διεκδίκησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν το συσχετίζουμε την κρίση. Είναι διμερές ζήτημα, χωριστό" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας η καγκελάριος σημείωσε πως το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί, αλλά παρέπεμψε σε μελλοντικές σχετικές συζητήσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο με τον με τον αντικαγκελάριο Sigmar Gabriel, τον υπουργό Εξωτερικών Frank Walter Steinmeier, την συμπρόεδρο του Die Linke, Katja Kipping και τον πρόεδρο της Κ.Ο. Gregor Gysi και με τους προέδρους των Πράσινων Cem Oezdemir, Simone Peter και Ska Keller.

Στις 12:30 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Μνημείο Ολοκαυτώματος.

Keywords
Αναζητήσεις
gregor gysi
Τυχαία Θέματα