Παρέμβαση Ομπάμα

Ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 28, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και τους επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Eurogroup, κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο ζήτησε μία ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπογραμμίζεται ότι «οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία που θα βασίζεται σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης».

Μικρά είναι πάντως τα περιθώρια που αφήνει το Βερολίνο, παραμονή της εξαμερούς συνάντησης των Βρυξελλών, σε μία καθαρά πολιτική διευθέτηση. Πηγές της καγκελαρίας που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, επιμένουν ότι η αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα θα γίνει από τους θεσμούς και όχι από μεμονωμένες χώρες, ενώ βάση για όλες τις συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα αποτελεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: "όποιος ασχολείται με το ζήτημα συμμερίζεται την εντύπωση ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα. Προφανώς έχουν ορισμένα προβλήματα".

Την ελπίδα για εξορθολογισμό της συζήτησης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εξέφρασε ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προσθέτοντας ότι δεν περιμένει να δοθεί κάποια λύση κατά την αυριανή εξαμερή συνάντηση. Χαρακτήρισε πάντως "ευκαιρία" το ότι η νέα ελληνική κυβέρνησης δεν ανήκει, όπως είπε, στην παλιά ελίτ.

Αλλά και επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του δήλωσε: "δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε κόστος, αλλά υπό αυστηρούς όρους οι οποίοι είναι αποδεκτοί και για τις δύο πλευρές", δήλωσε ο Moscovici, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε τρίτο πακέτο πρέπει να μοιάζει διαφορετικό από τα προηγούμενα.

«Παράπονα» για τον Γ. Βαρουφάκη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσει το "πρόβλημα" που όπως λένε δημιουργεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όσον αφορά την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της στην ΕΕ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται, σύμφωνα με μια από τις πηγές του πρακτορείου, να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα πως ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα