Παρέμβαση για ένταξη σε ειδικό τιμολόγιο

Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη ζήτησε ίδρυμα παιδικής προστασίας που φιλοξενεί άπορα και παραμελημένα ή και εγκαταλελειμμένα παιδιά, προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα που είχε υποβάλει στη ΔΕΗ, την Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλίας και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), για την ένταξή του στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Όπως σημειώνει η Αρχή, το ίδρυμα, λόγω της σημαντικής
μείωσης των εσόδων του, έχει περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταποκριθεί στην εξόφληση των τιμολογίων των παραπάνω επιχειρήσεων.

Ο Συνήγορος έχει διαπιστώσει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των φορέων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες φιλοξενίας, φροντίδας και αρωγής σε πρόσωπα ιδιαίτερα ευάλωτα, τα οποία αδυνατούν να διαβιούν αυτόνομα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δωρεές και τα έσοδά τους από την ακίνητη περιουσία τους έχουν περιοριστεί σημαντικά, η φορολόγησή τους έχει αυξηθεί, ενώ δέχονται ολοένα και περισσότερα αιτήματα από πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους.

Η Αρχή πρότεινε την παροχή ειδικών μειωμένων τιμολογίων στο κοινωφελές ίδρυμα, με βάση το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς και την προοπτική προώθησης ρύθμισης που να προβλέπει την επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών, πέραν των οικιακών, όπως τις δομές φιλοξενίας των αναγνωρισμένων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε αποδεκτή και σύμφωνα με διάταξη του ν. 4203/2013 προβλέπεται η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, στα εκκλησιαστικά- φιλανθρωπικά ιδρύματα και τους ειδικά πιστοποιημένους φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Επίσης, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Αρχής, ο δήμος Βόλου έλαβε απόφαση για μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στα τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σημειώνεται, ότι και η ΔΕΥΑΜΒ έχει, ήδη, χορηγήσει 50% έκπτωση στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα