Νέα έκκληση για μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πιθανότητα ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μεγάλης κλίμακας αυξάνεται, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Ο κίνδυνος να μην εκπληρώσουμε την εντολή μας για σταθερότητα των τιμών είναι σήμερα πιο υψηλός απ΄ό,τι πριν από έξι
μήνες", αναφέρει ο Draghi σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. "Βρισκόμαστε σε τεχνικές προετοιμασίες για να τροποποιήσουμε το μέγεθος, ταχύτητα και σύνθεση των μέτρων στις αρχές του 2015, εφόσον καταστεί αναγκαίο, για να αντιμετωπίσουμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Υπάρχει ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σε αυτό".

Για τον αποπληθωρισμό ο Draghi δήλωσε ότι "ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς αν και είναι περιορισμένος" προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να αναλάβουμε δράση έναντι τέτοιων κινδύνων".

Ερωτηθείς για το ποσό που θα πρέπει να ξοδέψει η ΕΚΤ σε κυβερνητικά ομόλογα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι "είναι δύσκολο να πω".

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι στις 22 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την έκκληση του προς τους πολιτικούς να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να μειώσουν το φορολογικό βάρος και να καταπολεμήσουν την γραφειοκρατία για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη η οποία παραμένει "εύθραυστη και άνιση", όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια στιγμή επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα διάσπασης της Ευρωζώνης.

"Διάσπαση της Ευρωζώνης; Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει σχέδιο Β", δήλωσε.

Ο Draghi δήλωσε επίσης ότι δεν έχει καμία επιθυμία να εισέλθει στην πολιτική.

"Δεν θέλω να γίνω πολιτικός", δήλωσε, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Giorgio Napolitano στο προεδρικό αξίωμα της Ιταλίας ο Draghi σημείωσε ότι η θητεία του στην ΕΚΤ θα λήξει το 2019.

Σε χαμηλό 29 μηνών το ευρώ

Σε χαμηλά 29 μηνών διολισθαίνει το ευρώ στην έναρξη του νέου έτους, ενώ νωρίτερα υποχώρησε σε επίπεδα που είχε να δει από το 2010 καθώς οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναζωπύρωσαν τις εικασίες ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει γενναία μέτρα για να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε έως τα 1,2035 δολ. ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί 0,4% στα 1,2051 δολ.

Οι πιέσεις έρχονται μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει έτοιμη να αντιδράσει στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

"Βρισκόμαστε στις τεχνικές προετοιμασίες για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, ταχύτητα και σύνθεση των μέτρων στις αρχές του 2015, εφόσον καταστεί αναγκαίο", δήλωσε ο Draghi. "Υπάρχει ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο σε αυτό".

Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι στις 22 Ιανουαρίου και οι επενδυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αποφασίσει επιτέλους τις αγορές κρατικών ομολόγων ακολουθώντας το παράδειγμα των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα