Παραμένουν στη Χομς οι παρατηρητές

Στην πόλη Χομς παρέμειναν δύο μέλη από την ομάδα των διεθνών παρατηρητών του ΟΗΕ που έχουν φτάσει στη Συρία για να εποπτεύσουν την εύθραυστη εκεχειρία, μετά από αίτημα των κατοίκων της πόλης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Από το Σάββατο το βράδυ δύο Κυανόκρανοι έχουν εγκατασταθεί στη Χομς, την οποία είχαν επισκεφθεί», δήλωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιράζ Σινγκ, εκπρόσωπος της προκαταρκτικής ομάδας
που έχει στείλει ο ΟΗΕ στη Συρία.

«Ήταν μια μακρά επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας οι Κυανόκρανοι συναντήθηκαν με τις τοπικές αρχές και όλες τις πλευρές. Μίλησαν με ανθρώπους, έκαναν μια βόλτα στην πόλη και σταμάτησαν σε διάφορες περιοχές», πρόσθεσε ο Σινγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν, «οκτώ παρατηρητές βρίσκονται στη Συρία, ενώ αναμένονται ακόμη δύο τη Δευτέρα».

Βίντεο, το οποίο τράβηξαν το Σάββατο ακτιβιστές και το ανέβασαν στο διαδίκτυο, δείχνει πολλούς Κυανόκρανους, ανάμεσά τους και ο συνταγματάρχης Αχμεντ Χίμις επικεφαλής της ομάδας, να συζητούν με κατοίκους της Χομς.

«Είναι η πρώτη ημέρα εδώ και δύο μήνες, από τις 5 Φεβρουαρίου για την ακρίβεια, που δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί στη Χομς, ούτε δολοφονίες», δήλωσε ένας κάτοικος της συνοικίας Χαλντίγιε. «Σας παρακαλούμε μείνετε μαζί μας, είναι πολύ σημαντικό. Όταν είστε εδώ σταματά ο βομβαρδισμός», πρόσθεσε.

Σε ένα άλλο βίντεο πάλι από τη Χομς, ένας αξιωματικός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), ο Αμπντέλ Ραζάκ Τλας, λέει στους παρατηρητές ότι είναι «υπό την προστασία του ΕΣΣ».

«Τώρα αν φύγετε, (το καθεστώς) θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θα χρησιμοποιήσουν άρματα μάχης, όλμους, ρουκέτες. Παρουσία σας όλα αυτά σταματούν. Σας ζητάμε να μείνετε, τουλάχιστον δύο από εσάς», συνέχισε ο Τλας.

Στο μεταξύ, σφοδρά πυρά ακούγονταν έξω από τη Δαμασκό σήμερα. Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κοντά σε ένα σημείο ελέγχου στο προάστιο Χατίτα αλ Τουρκουμάν της Δαμασκού.

Στην πόλη Μπάνιας, στο νότο, ένας αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν σε μια έκρηξη που είχε στόχο την περίπολό τους.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση στην πόλη έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, επισήμανε το Παρατηρητήριο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα