Πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε ένα εκατ. Έλληνες

Την άμεση καταβολή από το πρωτογενές πλεόνασμα περισσότερων από 500 εκατομμύρια ευρώ σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή -όπως είπε- στους φτωχότερους και αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, καθώς και στους ενστόλους με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1500 ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ο κ. Σαμαράς, προανήγγειλε έκτακτη ενίσχυση

σε υπηρεσίες που φροντίζουν για τους αστέγους, που θα ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, με τις ανακοινώσεις να έρχονται τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα στο 2014 θα δοθεί άλλο 1 δισ. ευρώ σε επιστροφές οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, φτάνοντας φέτος τα 2,8 δις, κάτι που θα δώσει άμεση ρευστότητα στην οικονομία και θα βοηθήσει την ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζονται και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, προσθέτοντας ότι σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα με ελπίδα για μια νέα Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις ομαδικές απολύσεις θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο 6 μήνων για την εφαρμογή του ενιυσχυμένου ρόλου του ανώτατου συμβουλίου εργασίας με παράλληλη κατάργηση της παρεμβατικής δυνατότητας του υπουργού εργασίας και ανοιχτό ποσοστό απολύσεων σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει εφάπαξ απο τον Ιούλιο κατά 2,9 μονάδες για τους εργοδότες και κατά μια μονάδα για τους εργαζόμενους. Θα υπάρξει πρόβλεψη για επιπλέον μείωση των εισφορών κατά μια μονάδα μόνο για τους εργοδότες απο το 2016.

Σχετικά με τις μισθολογικές τριετίες μειώνεται κατά 50% η προσαύξηση που παρέχουν ως κίνητρο για την πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων ενώ παραμένουν παγωμένες για τους υπόλοιπους.

Μεσοπρόθεσμα θα εξεταστεί η περαιτέρω ενοποίηση ταμείων και η ενιοποίηση των όρων και των παροχών ασφάλισης. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν πληροφορία σύμφωνα με την οποία η παρούσα συμφωνία θα περιλαμβάνει μόνιμη ρήτρα για το ασφαλιστικό ώστε να γίνονται ανά πάσα στιγμή οι παρεμβάσεις ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα του.

«Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα, βαδίζοντας στην έξοδο, από την κρίση και το μνημόνιο. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τη συμφωνία με την τρόικα.

«Τελείωσε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, τοποθετείται στα 2,9 δις Ευρώ.

***Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχει αύριο στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Επίθεσηστον Αντώνη Σαμαρά για τη συμφωνία μετην Τρόικα εξαπέλυσε ο πρόεδρος τουΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός«προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώςνα αποκρύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας,που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιοπου σχεδιάζουν να μας φορέσουν μετά τιςευρωεκλογές».

Εντω μεταξύ, αναβάλλεται το προγραμματισμένογια αύριο ταξίδι στις Βρυξέλλες, τουπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης,λόγω ελαφράς ιογενούς λοίμωξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα