Πακιστάν: Δοκιμή νέου βαλλιστικού πυραύλου

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς ικανού να φέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, ανακοίνωσε το επιτελείο στο Ισλαμαμπάντ.

    Η εκτόξευση του Hatf IX, γνωστού και ως Nasr, διεξήχθη από την στρατηγική διοίκηση πυραύλων του Πακιστάν σε τοποθεσία που δεν ανακοινώθηκε.

    "Ο πύραυλος εδάφους-εδάφους Νασρ μπορεί να φέρει τόσο συμβατικές (όσο) και πυρηνικές κεφαλές σε απόσταση 60 χιλιομέτρων με μεγάλη ακρίβεια", ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι
και ο πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι συνεχάρησαν τους επιστήμονες και τους μηχανικούς του στρατού για την "εξαίρετη επιτυχία" τους.

    Το πυραυλικό οπλοστάσιο του Πακιστάν είναι τοποθετημένο ώστε να απειλεί την Ινδία--η οποία επίσης έχει πυραυλικά συστήματα ικανά να πλήξουν μεγάλες πόλεις του Πακιστάν.

    Το Πακιστάν έκανε επιτυχώς δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Κρουζ Hatf-VII Babur, ο οποίος έχει βεληνεκές 600 χιλιομέτρων, το Φεβρουάριο.

    Τον Δεκέμβριο, η Ινδία προέβη σε δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Prithvi-II, που έχει βεληνεκές 350 χιλιομέτρων.

    Οι δύο χώρες της Νότιας Ασίας, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους --δύο φορές για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ-- αφότου ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους (από τη Βρετανία) το 1947.

   
Keywords
Τυχαία Θέματα