Αποστολή στρατού στη Βαγδάτη

Εντολή να σταλούν στη Βαγδάτη επιπλέον 350 στρατιωτικοί με αποστολή να προστατεύσουν την πρεσβεία και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Την ίδια παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί το νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, το οποίο φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του Στίβεν Σότλοφ, του δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου που κρατούσαν οι τζιχαντιστές. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αυθεντικότητα του βίντεο, στο οποίο μάλιστα το «Ισλαμικό Κράτος» προειδοποιεί

να εκτελέσει έναν βρετανό όμηρο, έναν άνδρα που η οργάνωση είπε ότι ονομάζεται Ντέιβιντ Χέινς.

Στο μεταξύ, στο Ταλίν της Εσθονίας έφθασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μία κίνηση στήριξης των χωρών της Βαλτικής, με φόντο την ουκρανική κρίση. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αλλάζει το στρατηγικό της δόγμα ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία και της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. “Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί απειλή”, δηλώνει τώρα η Μόσχα.

Λίγα λόγια για τον Σότλοφ:

Ο Σότλοφ ήταν έμπειρος δημοσιογράφος και έκανε εδώ και αρκετά χρόνια ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, την οποία γνώριζε πολύ καλά. Είχε εργαστεί μεταξύ άλλων για το περιοδικό Time, την εβδομαδιαία εφημερίδα Christian Science Monitor, το Foreign Policy και, πιο πρόσφατα, για το World Affairs. Ο Σότλοφ κάλυπτε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Τουρκία. Μιλούσε με άνεση αραβικά και έτρεφε βαθιά αγάπη για τον ισλαμικό κόσμο. Είχε μεγαλώσει κυρίως στηΦλόριντα των ΗΠΑ. Aρχισε να γράφει για εφημερίδες όταν ήταν ακόμη φοιτητής. Αφού τελείωσε τις σπουδές του το 2005, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Ο Σότλοφ, 31 ετών, απήχθη στο Χαλέπι της Συρίας τον Αύγουστο του 2013. Στις 27 Αυγούστου η μητέρα του, η Σίρλεϊ, απηύθυνε έκκληση στον Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, τον αυτοανακηρυγμένο "χαλίφη" της οργάνωσης, ζητώντας του να λυπηθεί τον γιο της και να τον αφήσει ελεύθερο. Νωρίτεραη οικογένεια είχε προσπαθήσει να κρατήσει μυστική την απαγωγή ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ενδεχόμενη απελευθέρωση του ομήρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν εξέφρασετην «οργή» του για την εκτέλεση με αποκεφαλισμό ενός ακόμη αμερικανού δημοσιογράφου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε σήμερα "με φρίκη, την αποτρόπαιη εκτέλεση ενός Αμερικανού", του δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

"Αυτή η βάρβαρη πράξη, μετά τη δολοφονία ενός άλλου δημοσιογράφου, του Τζέιμς Φόλεϊ, αποκαλύπτει τον ειδεχθή χαρακτήρα" της τζιχαντιστικής οργάνωσης, σημειώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.



Keywords
Τυχαία Θέματα