«Ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο» εάν εντοπιστεί βουλευτής

Εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών θα παραδώσει στον  πρόεδρο της Βουλής και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου «Πόθεν Έσχες», κατάλογο με τα ονόματα πολιτικών και συγγενών τους που έβγαλαν στο εξωτερικό το 2011, χρήματα άνω των 100.000 ευρώ, προκειμένου σε επόμενο στάδιο να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα

με πληροφορίες από την έως τώρα έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής, δεν προκύπτει βουλευτής που να έχει δηλώσει έμβασμα στο εξωτερικό, ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τα εμβάσματα που έχουν διαπιστωθεί αφορούν ποσά από 100 έως 500 χιλιάδες ευρώ και σύμφωνα με τα παραστατικά εμφανίζονται να είναι νόμιμα.

Όπως ανέφερε πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Βαγγέλης Αργύρης, σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί ο βουλευτής, τότε θα κληθεί για περαιτέρω εξηγήσεις ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης.

«Εάν ο βουλευτής έχει δηλώσει το ποσό, τότε είναι νόμιμο αλλά όχι ηθικό. Εάν δεν το έχει δηλώσει θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου, και η υπόθεση θα σταλεί στον Εισαγγελέα Εφετών», δήλωσε ο Βαγγέλης Αργύρης.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που πήρε τα μέλη της κυβέρνησης να γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να εντοπιστούν οι «διαρροές» ποσών προς το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το υπουργικό Συμβούλιο, από τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εντοπίστηκε ότι το από το συνολικό ποσό των χρημάτων που «έφυγαν» από την χώρα που ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ, ποσοστό 9% βρήκε "διέξοδο" στην Ελβετία.

Η μεταφορά κεφαλαίων φαίνεται να έγινε από εν γένει δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πρώην βουλευτές, ίσως και ένα εν ενεργεία μέλος του Κοινοβουλίου. 

Keywords