Ουκρανία: Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 8%

Η οικονομία της Ουκρανίας πιθανόν θα συρρικνωθεί κατά 8% το 2014 και κατά 1% το 2015 εξ αιτίας της εμφύλιας σύγκρουσης που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τη βασική βιομηχανική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός με την πρόβλεψή του αναθεωρεί την προηγούμενη, πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το ρυθμό συρρίκνωσης της ουκρανικής οικονομίας, κατά 5% το 2014 και ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος. «Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας στα ανατολικά
οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ. Προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8% το 2014» ανέφερε ο Κιμιάο Φαν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, η ουκρανική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, 3% το 2016 και κατά 4% το 2017, «υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση», σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η αναθεωρημένη επί τα χείρω πρόβλεψη για την οικονομία της Ουκρανίας από την Παγκόσμια Τράπεζα οφείλεται στα σοβαρά πλήγματα που έχουν δεχτεί σημαντικοί τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως η παραγωγή χάλυβα, χημικών προϊόντων και άνθρακα στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ όπου δρουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Η συνεισφορά των δύο αυτών περιφερειών στο ΑΕΠ είναι περίπου 16%», δήλωσε ο Φαν.

Το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο της βιομηχανικής παραγωγής, το 7% του γεωργικού τομέα και το 27% των ουκρανικών εξαγωγών, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Οικονομικών τη Ουκρανίας Ολεξάντρ Σλάπακ είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2014 στο 6%. Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας έχει εκτιμήσει ότι η τοπική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% αυτή τη χρονιά, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα