«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή»

Η Έλενα Σμιθ ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα δημοσίευσε την Κυριακή στον Observer ένα άρθρο γνώμης που στηρίζει στον μέγιστο βαθμό τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά», «Τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος. Να
επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους» τονίζει η Έλενα Σμιθ, επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα». «Τρέμω στην ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian, σχολιάζοντας με πολύ θετικά λόγια τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση. «Έχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα» τονίζει.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών, μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή, αλλά να θυμάστε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος χαρακτηρίζει ως ανίκητο όπλο της Ελλάδας: την κοινή λογική των απλών Βρετανών που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στηρίζουν θερμά την επιστροφή των Γλυπτών» αναφέρει η Σμιθ.

Παραθέτει, μάλιστα, στίχους από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου: «'Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα' έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα» σημειώνει η Σμιθ.

Πηγή: in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα