Ώρα αποφάσεων και πολιτικών εξελίξεων

Εν αναμονή της ομιλίας Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση για το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, και κρίσιμο σταθμό για την αναδιαμόρφωση συνολικά του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Ο πρωθυπουργός θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί έτσι λύση στο αδιέξοδο εντός του κόμματος.
Στο τραπέζι πάντως βρίσκεται και το ενδεχόμενο εσωκομματικού δημοψηφίσματος, καθώς ο κος Τσίπρας χθες, κατά τη συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο", είχε δηλώσει πως θα πρότεινε εσωκομματικό δημοψήφισμα για την έγκριση της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, εφόσον μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επιμείνουν να ξεκαθαρίσει τώρα το τοπίο.

Για δύο διαφορετικές στρατηγικές στον ίδιο χώρο, που φάνηκε ότι δεν μπορούν να συμπορευτούν σε κυβερνητικό επίπεδο, έκανε λόγο προσερχόμενη στο Σινέ Κεραμεικός, όπου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Επανέλαβε πάντως ότι προέχει η συμφωνία.

Περισσότερες διαρροές κατά τη διαδικασία ψήφισης του 3ου μνημονίου, σε σχέση με τα προηγούμενα δύο νομοσχέδια, προέβλεψε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, και εκτίμησε ότι η μόνη λύση στο αδιέξοδο είναι οι εκλογές. "Διαγραφές και εξαναγκασμοί σε παράδοση έδρας δεν συνάδουν με την ηθική και τις αρχές της Αριστεράς και θεωρώ ότι δεν θα τα εφαρμόσει ένας νέος ηγέτης" πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις στο ασφαλιστικό σημείωσε πως "αυτοί που προβάλουν την αυστηρή περικοπή των πρόωρων συντάξεων θέλουν να ανωτατοποιήσουν τα όρια ηλικίας με συνέπεια να βγαίνουν όλοι στη σύνταξη ή με 12.000 ένσημα και στο 62ο έτος ή στο 67ο έτος. Κατέληξε πως εάν συμβούν αυτά "από το 2021 το 70% των γυναικών και των νέων παιδιών δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη".

Θέμα χρόνου να τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους από τον πρωθυπουργό ο Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα, γράφουν οι Financial Times, ενώ προσθέτουν πως είναι βαρύ το φορτίο για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αν εφαρμόσει το πρόγραμμα θα ανταμειφθεί από τους πιστωτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποφύγει τη διάσπαση, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής, Χιούγκο Ντίξον, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Σημειώνει ακόμη πως "αν ο πρωθυπουργός σχηματίσει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση και διατηρήσει μια εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές, τότε θα μπορεί να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μετά από 6-12 μήνες».
Keywords
Τυχαία Θέματα