Ονδούρα: Ανακατανομή γης

Περισσότερες από 3.500 οικογένειες κατάλαβαν χθες Τετάρτη για μερικές ώρες 120.000 στρέμματα γης, τα οποία διεκδικούν μάταια εδώ και χρόνια, σε οκτώ από τα 12 διαμερίσματα της Ονδούρας, ανακοίνωσε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χθες Τετάρτη, οι οικογένειες κατέλαβαν ξαφνικά αγροτεμάχια που βρίσκονται στα διαμερίσματα Γιόρο, Κορτές, Σάντα Μπάρμπαρα, Ιντιμπουκά, Κομαγιάγουα, Φρανσίσκο Μορασάν, Ελ Παραΐσο και Τσολουτέκα προτού απομακρυνθούν ειρηνικά.

«Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με πέντε ομάδες χωρικών που είχαν καταλάβει τα αγροτεμάχια (…) Αν δεν είχαμε καταλήξει σε μια λύση,
οι ιδιοκτήτες τους θα είχαν ζητήσει την εκδίωξή τους από τη δικαιοσύνη», όμως αυτό δεν ήταν απαραίτητο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ούγο Βελάσκες, εκπρόσωπος της αστυνομίας της βόρειας περιφέρειας.

Ο διευθυντής του Εθνικού Γεωργικού Ινστιτούτου Σέζαρ Αμ, που είναι επίσης υπουργός, κατηγόρησε για τις καταλήψεις αυτές τον Ραφαέλ Αλεγρία και τον Χουάν Μπαραόνα, δύο στελέχη του Λαϊκού Μετώπου Εθνικής Αντίστασης (FNRP, αριστερά), το οποίο υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια—που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009.

Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο HRN, ο Αμ χαρακτήρισε τις καταλήψεις «αδικαιολόγητες» καθώς η δεξιά κυβέρνηση του προέδρου Πορφίριο Λόμπο, που βρίσκεται στην εξουσία από τις 27 Ιανουαρίου 2010, έχει δώσει «περισσότερα από 350.000 στρέμματα σε ομάδες χωρικών που επιθυμούσαν εδώ και 30 με 45 χρόνια να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του λαού», υποστήριξε ο Αμ.

Από την πλευρά του, ο Αλεγρία επεσήμανε ότι οι χωρικοί «περιμένουν εδώ και 15 χρόνια και έχουν συσσωρεύσει 15 χρόνια απελπισίας. Οπότε, τι τους μένει; Να καταλάβουν τα αγροτεμάχια», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα