«Δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής»

«Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο συζήτησης επί της προτάσεως της Προέδρου της Βουλής για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων και την αποπληρωμή του κατοχικού
δανείου. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να συνδράμει να βρεθεί λύση ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της ,αλλά και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «όπως δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι και οι άλλοι πρέπει να το κάνουν».

«Η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ και δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ηθικό και ιστορικό χρέος της Γερμανίας, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που μάτωσαν», εξαιτίας του ναζισμού. «Το οφείλουμε στα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους, που έχουν δικαίωμα στη μνήμη και σε ένα μέλλον απελευθερωμένο από κάθε λογής ναζισμό», τόνισε.

Αναφερόμενος στη σύμβαση του Λονδίνου του 1953, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Γερμανία, «παρά τα εγκλήματα του 3ου Ράιχ» ωφελήθηκε από σειρά παρεμβάσεων με κυριότερες τη διαγραφή του χρέους της από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και «τα τεράστια ποσά που εκταμιεύθηκαν από τους συμμάχους για την ανοικοδόμησή της».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τις γερμανικές κυβερνήσεις ότι από το 1990 που υπογράφηκε η τελική συνθήκη ειρήνης, επέλεξαν «τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα, την αναβολή και την παρέλκυση». «Είναι άραγε ηθική αυτή η στάση;», αναρωτήθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας - Βασιλείου της Ελλάδας του 1960 («που επικαλείται η γερμανική κυβέρνηση όταν τοποθετείται για τις οφειλές της προς την Ελλάδα») δεν αφορούσε στις καταστροφές, ούτε στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αλλά μόνο στις αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού.

Τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσεγγίσει το ζήτημα με διάθεση διαλόγου, υπογράμμισε ότι «δεν κάνουμε εδώ θεοδικία, αλλά δεν παραιτούμαστε και από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας».

Με έμμεση αναφορά στα σημερινά σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει στις «προκλητικές δηλώσεις από το εξωτερικό» με τα λόγια του Χριστού από την Επί του Όρους ομιλία: «Βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους μάτι».

Την θέση ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή εξέφρασε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε χειροκροτούμενος από την εθνική αντιπροσωπεία ότι είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για την εκτέλεσή της. «Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.

«Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».

Σημαντικό πλούτο που μπορεί να βοηθήσει το έργο της επιτροπής χαρακτήρισε τα 400.000 έγγραφα που πριν 4 μήνες πήρε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και αφορούν ημερολόγια της Βέρμαχτ, και των στρατευμάτων κατοχής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.
Από μια πρώτη εκτίμηση, τόνισε ο κ. Ήσυχος, προκύπτουν παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές την περίοδο 1941-1944, εξορύξεις πολύτιμων μετάλλων, βεβηλώσεις μνημείων, καταστροφές αεροδρομίων, γεφυρών και άλλων υποδομών.

Το θέματα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου δεν πρέπει να συνδεθεί με την τωρινή διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην τοποθέτησή του στη Βουλή.
Ο Βενιζέλος έθεσε επίσης το θέμα της παράτασης της δανειακής σύμβασης, ρωτώντας τον Πρωθυπουργό πότε θα συζητήσει η βουλή για όσα καθορίζουν την μοίρα του ελληνικού λαού, καταγγέλλοντας ότι δεν ήρθε προς έγκριση στη βουλή ένα μείζον κείμενο που δεσμεύει τη χώρα και ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει υπογραφεί κατά παράβαση του συντάγματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ


Keywords
Τυχαία Θέματα