Στο επίκεντρο ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό

Τις πάγιες θέσεις της χώρας πρόβαλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας και διήρκεσε 50 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο κ Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωσης

Ο Τ. Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.

«Η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν, λίγες μόνο μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του νέου προέδρου της Τουρκίας από την κατεχόμενη Κύπρο, όπου έθεσε διχοτομικό σχέδιο "δύο κρατών", μόνο ανησυχία προκαλεί για αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε μια περίοδο μάλιστα όπου προωθούνται διχοτομικές λύσεις με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σχολίασε το ΚΚΕ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα