Πρώτες επαφές Σαμαρά

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει στη Νέα Υόρκη (στη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδος) με επικεφαλής 20 μεγάλων επενδυτικών ομίλων. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το πρόγραμμα των συναντήσεων του στην Ουάσινγκτον με την επίσκεψη του στα γραφεία της «Washington Post» και τησυνάντησή του με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα
με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας, έγινε σε βάθος κουβέντα και οι επιτελείς της «Washington Post» έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με επικεφαλής 20 αμερικανικών επενδυτικών ομίλων.

Ονόματα δεν έχουν γίνει γνωστά από ελληνικής πλευράς, ωστόσο επισημαίνεται ότι εκπροσωπούν συνολικά κεφάλαια περίπου ενός τρις δολαρίων και εξειδικεύονται είτε σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου (ομόλογα, μετοχές) είτε σε συμμετοχές που αφορούν παραγωγικές μονάδες, ορισμένα δεν εκ των πρώτων έχουν ήδη συμμετάσχει και στις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών.

Η συνάντηση προετοιμάσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον υφυπουργό Ανάπτυξης (αρμόδιο για τις ξένες επενδύσεις) Νότη Μηταράκη και τον επικεφαλής του Invest in Greece Στέφανο Ησαΐα, οι οποίοι βρίσκονται επίσης από χθες στο Μεγάλο Μήλο.

Κατά τις πληροφορίες, οι επαφές έγιναν με ομίλους που έχουν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον για επενδυτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα - όπως για παράδειγμα η Rhone Capital ή η Fortress ή η Third Point.

Την Πέμπτη η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα

Εκτός από την ξεχωριστή συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κέρι στο State Department (Πέμπτη μεσημέρι, ώρα Ελλάδας) λίγο πριν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου (Πέμπτη αργά το βράδυ), στο πρόγραμμαεντάχθηκε αίφνης και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος θα μετέχει στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η ατζέντα, η συζήτηση με τον κ. Κέρι θαεπικεντρωθεί στα της (εύφλεκτης) Μέσης Ανατολής, στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Σκοπιανό, ενώ στην ατζέντα Σαμαρά-Ομπάμαπαρουσία του κ. Λιου, θα κυριαρχήσουν η οικονομία και η ενέργεια.

Το μεγάλο ζητούμενο από την συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμαείναι το «μήνυμα» που θα εκπέμψει ο αμερικανός πρόεδρος για την αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης (σ.σ. αλλαγή μείγματος υπέρ αναπτυξιακών πολιτικών αντί σφικτής λιτότητας) και, ειδικότερα, γιατη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεδομένης της (προεκλογικής) άρνησης του Βερολίνου για «κούρεμα».

Τα σχετικά προμηνύματα δόθηκαν από τον κ. Λιού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ενεργειακό ενδιαφέρον

Όπως έχει σημειώσει το Capital.gr, ο κ. Σαμαράς δίνει τεράστια σημασία στην ανάδειξη (και προβολή) του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία και σε όλες σχεδόν τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι οποίες καθιστούν την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο τους μοναδικούς παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον το ενεργειακό τρίγωνο που διαμορφώνουν αυτές οι τρεις χώρες, ενώ ο αγωγός TAP και οι πρώτες εξορύξεις που δρομολογούνται στα ελληνικά «οικόπεδα» του Ιουνίου καθιστούν υπολογίσιμη την ελληνική πλευρά.

Στις επενδυτικές επαφές άλλωστε θα υπάρξει «πρόσκληση» συμμετοχής στην εγχώρια ενεργειακή δραστηριότητα στο Ιόνιο.

«Θα τους πούμε, ελάτε να εξορύξετε», είναι η χαρακτηριστική φράση στενούσυνεργάτη του κ. Σαμαρά, με την επισήμανση ότι αμερικανικές εταιρίες έχουν διαμηνύσει πως ενδιαφέρονται διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο «όταν εντοπισθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων» στη χώρα.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα