Ολλανδία: «Περιορισμένες μόνον μεταρρυθμίσεις»

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «περιορισμένες μόνον μεταρρυθμίσεις» επιχειρώντας να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ολλανδικού ΑΕΠ, όπως είναι ο ισχύων κανόνας στην ευρωζώνη, βεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ολλανδία «είναι αντιμέτωπη με σοβαρές-βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες -προκλήσεις, ιδίως: στην αγορά ακινήτων, στον συνταξιοδοτικό τομέα, στις καινοτομίες, στην αγορά εργασίας».

Η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε στόχο εξοικονόμησης περίπου
12,5 δισ.ευρώ μέσα στο 2013-ύστερα από τη σύμπτωση απόψεων γιαυτό το θέμα συνολικώς πέντε κομμάτων, που βρίσκονται εντός και εκτός της σημερινής «υπηρεσιακής» κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι «το ολλανδικό δημόσιο έλλειμμα ξεπερνά, σήμερα, σαφώς το 3% του ΑΕΠ».

Κρίνει τη συρρίκνωση αυτού του ελλείμματος ως «πρωταρχικής σημασίας».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ εστίασε στις δηλώσεις του στο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τα ληφθέντα από την κυβέρνηση μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα «απόλυτα προσαρμοσμένα στους ακολουθητέους δημοσιονομικούς στόχους», αλλά και «κατάλληλα μέτρα».

Τα συμφωνημένα από τα πέντε κόμματα μέτρα αφορούν: μελλοντική αύξηση κατηγοριών του ΦΠΑ, μείωση κρατικών δαπανών για την υγεία, στασιμότητα μισθών για αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό συμβούλιο (Βρυξέλλες, 28-29 Ιουνίου) και το μεταγενέστερο (μέσα στον Ιούλιο) Eurogroup θα ασχοληθούν με τις τελικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά μεγέθη κάθε μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα