ΟΗΕ: «Στοπ» στους φόνους αντεκδίκησης

Ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν, σήμερα από τη Γενεύη, τη λιβυκή κυβέρνηση να αποτρέπει φόνους από αντεκδίκηση, να φροντίζει επίσης ώστε οι κρατούμενοι, που πολέμησαν υπέρ του Μουάμαρ Καντάφι, να έχουν τώρα μια ανθρώπινη μεταχείριση.

"Ιδιαιτέρως, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης, να αποτρέπουν φόνους με κίνητρο την αντεκδίκηση, να απέχουν από αυταρχικής μορφής

κράτηση τόσο Λίβυων, όσο και αλλοδαπών κρατούμενων", τόνισε ο Φίλιπ Κιρς, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον Ιούνιο, η Ερευνητική Επιτροπή, που συγκροτείται από μη κυβερνητικούς υπάλληλους, κατέγραψε "σημαντικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" εκ μέρους της τότε κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκε, μετά τη λαϊκή εξέγερση, τόπους κράτησης συνολικά επτά χιλιάδων κρατούμενων, ενώ ζήτησε να έχει ειδικά πρόσβαση στα κέντρα κράτησης οπαδών του Μουάμαρ Καντάφι, που συνελήφθησαν τις ώρες που η γενέτειρα του Σύρτη περνούσε κάτω από τον έλεγχο του 'Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου'.

Keywords
Τυχαία Θέματα