ΟΗΕ: Πάνω από 70χιλ πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πάνω από 70.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει φέτος στην Ελλάδα, μια χώρα της οποίας το σύστημα ασύλου έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και μέσω της οποίας γίνονται κυρίως οι μετακινήσεις προσφύγων προς την Ευρώπη, αναφέρει ο ΟΗΕ, εκπέμποντας SOS. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή Ντερ Στάνταρτν, ο αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ

για τους Πρόσφυγες, Φόλκερ Τιουρκ, δηλώνει: «Σε πολλούς δεν είναι σαφές το τί συμβαίνει και το ότι πρόκειται να έλθουν ακόμη πολύ περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, γιατί οι αρχικές αιτίες δεν έχουν εξαλειφθεί και η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει προς το παρόν λύσεις».

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν, την ίδια ώρα, να συμφωνήσουν στους όρους ανακατανομής 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η απόφαση μετατίθεται για το τέλος του έτους, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.


Τελικά αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 32.256 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Το θέμα έχει διχάσει τις χώρες της ΕΕ και πολλές εμφανίζονται απρόθυμες να δεχτούν στο έδαφός τους πρόσφυγες, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο ανάμεσα σε ευρωπαίους ηγέτες.
Για ένα “ιστορικό βήμα μπροστά” έκανε λόγο πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως «τώρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως».

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή μας ξεπερνά» , παραδέχθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Προστασίας του πολίτη Γιάννης Πανούσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή. Όπως είπε ο κ Πανούσης όταν έχεις έναν καταιγισμό εισροών κάθε μέρα στα νησιά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πρέπει να βρεθεί λύση εντός του κράτους δικαίου. Τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι για την συνθήκη του Δουβλίνου 2 γιατί όταν είσαι χώρα σε κρίση δεν μπορείς να «ανατρέψεις ή να βελτιώσεις ευρωπαϊκές συμβάσεις», ενώ ευχήθηκε κάποια στιγμή το ευρωκοινοβούλιο να καταλάβει πόσο βραδυφλεγής βόμβα είναι το μεταναστευτικό.

Αλληλεγγύη σε τρία επίπεδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα, ζήτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο Δημοτικό συμβούλιο. Όπως είπε τα επίπεδα αλληλεγγύης έχουν να κάνουν με την Ευρώπη, μεταξύ των ελληνικών πόλεων αλλά και αλληλεγγύη μέσα στην πόλη, και τα βάρη πρέπει να μοιραστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση. Στόχος του Δήμου Αθηναίων σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, είναι να προσφέρονται υπηρεσίες υγείας και σίτισης πριν αυτοί οι άνθρωποι πέσουν θύματα ανθρωπιστικής κρίσης.


Με αφορμή την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως και την τοποθέτηση δεκάδων αντίσκηνων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αντώνης Καφετζόπουλος πρότεινε τη δημιουργία άτυπου κέντρου υποδοχής σε μη κατοικημένη περιοχή στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.


Εν τω μεταξύ, όλες οι δημοτικές παρατάξεις εισηγήθηκαν μέτρα λήψης αλληλεγγύης και άμεση επίλυση του προβλήματος προς τους πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα