Οι τράπεζες είναι «εντάξει» έναντι του Δημοσίου

Έχουν εισπραχθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα όλα τα αναλογούντα ποσά των προμηθειών και έχουν αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με την εφαρμογή του Ν. 3723/2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Σχετική ερώτηση είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Βασίλης Καπερνάρος, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή εάν έλαβε τελικά το Ελληνικό Δημόσιο προμήθεια ή επαρκείς εξασφαλίσεις και μάλιστα με ευθύνη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, από τα πιστωτικά ιδρύματα, έναντι των εγγυήσεων που τους χορήγησε.

Στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 2 παράγραφος 1 του Ν. 3723/2008 «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», το ανώτατο όριο για την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου στα πιστωτικά ιδρύματα έχει ανέλθει στο συνολικό ποσό των 85 δισ. ευρώ.

«Οι εν λόγω εγγυήσεις που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα, ανέρχονται σε 57,5 δισ., για τις οποίες το Δημόσιο έχει λάβει τη σχετική προμήθεια, που καθόρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος βάσει της λήψης ή μη εξασφαλίσεων», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία για την προμήθεια, τη χρονική διάρκεια καθώς και τα πλήρη στοιχεία των εγγυήσεων αυτών (ποσό δανείου, τράπεζα, υπουργική απόφαση), σημειώνοντας πως «σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει στο υπουργείο Οικονομικών η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν εισπραχθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα όλα τα αναλογούντα ποσά των προμηθειών και έχουν αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα