Επιβεβαίωση των προτάσεων Βαρουφάκη

Επιβεβαιώνειτο υπουργείο Οικονομικών, την ύπαρξηεγγράφου που παρουσίασε ο υπουργόςΟικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στουςομολόγους του, της Γαλλίας, της Ιταλίαςκαι της Ισπανίας διευκρινίζοντας πωςπρόκειται για κείμενο που αφορά ένασχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης για τηνμεταμνημονιακή εποχή και υπερβαίνεικατά πολύ τα όρια της διαπραγμάτευσηςπου εξελίσσονται στις Βρυξέλλες.Νωρίτερα, η Wall Street Journal είχε κάνει λόγογια έγγραφο του υπουργού Οικονομικώνπου

περιπλέκει την διαπραγμάτευση,καθώς διαφέρει ουσιωδώς από το περιεχόμενοτων τεχνικών διαπραγματεύσεων τωντελευταίων ημερών.

Το έγγραφο των 36 σελίδων που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα σχέδια μεταρρύθμισης, το οποίο μοίρασε σε κάποιους από τους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, έχουν μπερδέψει τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της, αναφέρει η The Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι τόνισε πως τα αρχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν συζητηθεί στις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και υπογραμμίζουν το «πώς ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια συμφωνία χρηματοδότησης».

Το 36σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ανάκαμψη της Ελλλάδας: Ένα σχέδιο» έχει περιέλθει εις γνώση της The Wall Street Journal, και παρουσιάστηκε από τον Γ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη καθώς και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ακόμη, στο έγγραφο προβλέπεται ανάπτυξη 0,1% για την Ελλάδα το 2015 και 2% το 2016.

Οι διαφωνίες για τις περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας της που καθιστούν πιο εύκολη την απόλυση εργαζομένων, εμποδίζουν μια συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια, μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Ενώ οι συνομιλίες μεταξύ τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τους θεσμούς που επιβλέπουν την συμφωνία διάσωσης, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές, οι διαφορές σε ακανθώδεις περιοχές παραμένουν μεγάλες, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της WSJ το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:

Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.

Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του.

Με πληροφορίες και από www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα