Νέα αμερικάνικη παρέμβαση στην Ουκρανία

Διπλωματικός παγετός με φόντο την κρίση στην Κριμαία: Η Ουάσινγκτον απορρίπτει συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εάν η Μόσχα δεν δείξει «σοβαρή πρόθεση να επιδιώξει διπλωματική λύση». Η Ρωσία απορρίπτει τη βάση στην οποία θέτουν οι ΗΠΑ το ζήτημα της Ουκρανίας και ετοιμάζει «αντιπροτάσεις», λέγοντας πως «δεν μπορεί να λαμβάνεται ως αφετηρία το πραξικόπημα στο Κίεβο». Πάντως, η εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζεν

Ψάκι, δήλωσε χτες ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είναι πιθανό να ξανασυναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του εντός της εβδομάδας, αλλά θέλει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα εξετάσει σοβαρά τις διπλωματικές προτάσεις των ΗΠΑ. «Να απόσχουν από κάθε βεβιασμένη ενέργεια και από κάθε φραστική πρόκληση», ζήτησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος πρόσθεσε πως «τα πρόσφατα γεγονότα, κυρίως στην Κριμαία, έχουν οξύνει περαιτέρω την κρίση».

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα προτιμούσε να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία σχετικά την εισβολή της τελευταίας σε ουκρανικό έδαφος στην Κριμαία, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει μια ευρωπαϊκή απάντηση, αν η Μόσχα δεν υποχωρήσει.

Την ίδια ώρα, η υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαία ορκίζει ως στρατιώτες της μέλη των «δυνάμεων αυτοάμυνας».

Υπενθυμίζεται πως την προσεχή Κυριακή το φιλορωσικό κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει προγραμματίσει δημοψήφισμα με το ερώτημα αν οι πολίτες επιθυμούν την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ένοπλοι, η ταυτότητα των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστη, απήγαγαν δύο Ουκρανούς δημοσιογράφους στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα