Οι «Γυναίκες στο κόκκινο»

Μετά την παράσταση δρόμου «Πρωινό στο London Bridge» που έγινε viral (!), η Ελίζα Σορόγκα (performance artist) και η Ελίσα Φώντα (Videographer) προχωράνε το δεύτερό τους πρότζεκτ που το ονομάζουν «Γυναίκες στο κόκκινο».

Στόχος της νέας αυτής καλλιτεχνικής συνεργασίας των δύο γυναικών είναι να δημιουργήσουν μία ισχυρή οπτική απεικόνιση ενός ομοιόμορφου θηλυκού πλήθους ένα Σαββατιάτικο απόγευμα στο Oxford Circus. Είκοσι έξι γυναίκες ντυμένες ακριβώς με το

ίδιο κόκκινο φόρεμα, με καστανή περούκα που κρατούν τσάντες από ψώνια συγκεντρώνονται σε ένα πεζοδρόμιο, σχηματίζουν έναν κύκλο και ουρλιάζουν.Αυτή η περφόρμανς, είναι ένα σχόλιο για την ανάγκη ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας που καλλιεργούν οι βιομηχανίες μόδας στους καταναλωτές. Μόνο που φέρνουν ακριβώς το αντίθετο. Τους κάνουν όλους ίδιους. Αλλά είναι, επίσης, και μία κραυγή εκτόνωσης του θυμού που συσσωρεύεται από τους έντονους ρυθμούς της ζωής στο Λονδίνο.

Οι «Γυναίκες στο κόκκινο» είναι μέρος της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας επαναπροσδιορισμού των κοινόχρηστων χώρων, ως σκηνογραφική αναφορά των δρώμενων που λειτουργούν ως ζωντανές παραστάσεις που μπορούν να βιντεοσκοπηθούν.

«Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε εκ νέου υπαίθριους χώρους της πόλης και ως καλλιτέχνες να παράσχουμε «φαντασιακά παράθυρα» στους πολίτες της για φυγή και ονειροπόληση, όπου μυθοπλασία και πραγματικότητα αλληλεπιδρούν και συγχωνεύονται» επισημαίνουν οι δύο καλλιτέχνιδες.

Η Ελίζα Σορόγκα είναι από την Αθήνα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Performance Making (Goldsmiths University of London) και έχει σπουδάσει Θεωρία του Πολιτισμού (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η Ελίσα Φώντα είναι Ισπανίδα και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως καμεραγούμαν. Για περισσότερα από 13 χρόνια εργάζονταν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην κινηματογραφική βιομηχανία ως ανεξάρτητη φωτογράφος, οπερατέρ, μοντέρ και παραγωγός περιεχομένου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα