Οι Γερμανοί ξανάρχονται ..στη Θεσσαλονίκη

Αψηφώντας τα "εμπόδια" που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θέτει η άγνωστη γλώσσα του συνομιλητή τους, οκτώ πανεπιστημιακοί από το πανεπιστήμιο Oldenburg της Γερμανίας συνεχίζουν, στη Θεσσαλονίκη, τις επισκέψεις του σε φορείς, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας, που επεκτείνεται και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ανάμεσά τους και μία Ελληνίδα, η Παναγιώτα Πανώρια, ειδικός παιδαγωγός και φιλόλογος που κάνει το διδακτορικό της στο συγκεκριμένο
πανεπιστήμιο.

Η ομάδα των πανεπιστημιακών, ορισμένοι εκ των οποίων επισκέπτονται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη, (στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο με το πανεπιστήμιο "Μακεδονία") αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από τη φιλοξενία όσο και από τις δράσεις που παρακολούθησαν και συμμετείχαν.

Σήμερα, επισκέφθηκαν το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου ενημερώθηκαν για δράσεις του κεντρικού δήμου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στη Βεργίνα και την Πέλλα, στο πλαίσιο της ξενάγησής τους σε πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πανεπιστημιακοί θα συμμετάσχουν στη διημερίδα, που διοργανώνεται, αύριο και μεθαύριο, με θέμα την ειδική αγωγή και την αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία μέσω της τέχνης και ήδη έλαβαν μια πρώτη "γεύση" από το έργο που επιτελούν φορείς ειδικής αγωγής της πόλης - τόσο δημοτικοί όσο και ιδιωτικοί - και δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Εκτός των καθηγητών, δύο φοιτητές ειδικής αγωγής, ο Στέφεν και η Άικα, ηλικίας 25 και 26 ετών αντίστοιχα, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, και, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακαλύπτουν χρήσιμα "εργαλεία" για τον κλάδο τους, μέσω της ενημέρωσης που λαμβάνουν από τους φορείς ειδικής αγωγής. Μάλιστα, η Άικα δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη της θυμίζει τη γενέθλια πόλη της, την UstKamenogorsk στο Καζακστάν και αισθάνεται πως βρίσκεται στο "σπίτι" της.

Η επίσκεψη έχει στόχο την εμπέδωση της συνεργασίας των πανεπιστημίων σε θέματα εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής έρευνας, αλλά και την προώθηση του θεσμού των ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ εκπαιδευτικών και φοιτητών.

Στη διοργάνωση της διημερίδας συμμετέχουν, επίσης, το Τμήμα Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, η ΕΛΕΠΑΠ, το Κέντρο Αποκατάστασης, Υποστήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ "Ο Σωτήρ" Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος", το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης που στεγάζεται στο πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, ο δήμος Θεσσαλονίκης (μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης), το Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Include, ο Σύλλογος Ατόμων με σύνδρομο Down, αλλά και ιδιωτικοί φορείς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα