Οι... δυο Βραζιλίες του Μουντιάλ 2014

Του Διονύση Δελλή

Είναι δεδομένο ότι για πολλές ακόμη νύχτες θα τον βλέπουν στον ύπνο τους. Τον κόμη Μήτρογλου που έκανε τους «Δράκουλες» του Πιτσούρκα, να μοιάζουν με... ναζιάρικα γατάκια ξαπλωμένα στον καναπέ.

Η Ελλάδα θα είναι στο Μουντιάλ, οι Ρουμάνοι μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες και η κουβέντα για τα μπαράζ μάλλον ήδη ξεπεράστηκε. Για τους νικητές. Ας μείνουν σε αυτή οι πολυλογάδες από το Βουκουρέστι που απειλούσαν ότι αν αποκλεισθούν θα κλεισθούν σε... μοναστήρι (ναι, το είπε αυτό ο κόουτς των Ρουμάνων

μετά το 3-1 στο «Καραϊσκάκης»).

Ο δρόμος για την Ελλάδα δείχνει πια αποκλειστικά και μόνο Βραζιλία. Μια καλή κλήρωση στις 6 του Δεκέμβρη και έπειτα μια ακόμη καλύτερη προσπάθεια, ώστε η τρίτη μας παρουσία σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου να φέρει κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες. Μια πρόκριση στα νοκ άουτ ας πούμε, λείπει από την συλλογή του Καραγκούνη και του Κατσουράνη. Των τελευταίων εκπροσώπων του μύθου όπως αυτός ξεκίνησε να γράφεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας, εκείνο το καλοκαίρι του 2004. Γιατί να μην έρθει λοιπόν τώρα, στην εποχή που εκείνη η... «τάξη» θα αποχαιρετήσει το Εθνόσημο.

Και καλή κλήρωση δεν σημαίνει απαραίτητα μονάχα η παρουσία μας σε ένα γκρουπ με «βατούς» αντιπάλους. Αυτό το Μουντιάλ που έρχεται είναι πραγματικά πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενο. Το πρώτο που διεξάγεται στη Νότιο Αμερική, από το μακρινό 1978 (Αργεντινή). Τα ματς θα γίνονται σε ώρες... Ευρώπης (και τηλεθέασης) κάτι που τέλος πάντων έχει ξανασυμβεί. Σε χώρα όμως που την ίδια στιγμή έχει... καλοκαίρι και χειμώνα ταυτόχρονα; Αυτό είναι μια πρωτοπορία. Η Βραζιλία για να... γλιτώσει την εσωτερική γκρίνια από την ημέρα που ανέλαβε την διοργάνωση προχώρησε στην εξής πρωτοπορία. Δεν ανέθεσε σε οκτώ πόλεις (μια για κάθε όμιλο δηλαδή) την τέλεση των αγώνων. Μοίρασε σε δώδεκα... χαρτί και τις έβαλε στο τραπέζι. Κάπως έτσι; Είναι μέσα το βορινό Ρεσίφε, είναι και το νότιο Σάο Πάολο.

Τον Ιούνιο στο Ρεσίφε οι θερμοκρασίες θυμίζουν κάτι από Ελλάδα. Καλοκαιράκι με 25ο βαθμούς Κελσίου. Την ίδια εποχή όμως ο μέσος όρος θερμοκρασίας στο Σάο Πάολο είναι 11ο βαθμοί κελσίου. Και όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας για κάποιους το Μουντιάλ θα έχει κοντομάνικα, και για κάποιους άλλους... κουβέρτες. Η πόλη λοιπόν που θα φιλοξενήσει την Ελλάδα και κάθε μια από τις 32 ομάδες θα παίξει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην... πορεία της. Και αν κάποιος προκριθεί στην επόμενη φάση; Μπορεί να φύγει από... χειμώνα και σε τρεις μέρες να πρέπει να προσαρμοσθεί σε καλοκαιρινές συνθήκες διεξαγωγής των «νοκ άουτ». Δεν είναι απλά πράγματα αυτά. Για ποδοσφαιριστές μιλάμε, όχι για ρομπότ. Και μάλιστα για ποδοσφαιριστές που ουσιαστικά το 80% αγωνίζονται πια στην Ευρώπη. Είτε πρόκειται για Βραζιλιάνους, είτε για Αργεντινούς, είτε για Αφρικανούς και Ασιάτες. Όλοι... στα μέρη μας κινούνται πια. Δεν υπάρχει λοιπόν ο... μύθος της προσαρμογής για έναν αλλά για όλους.

Η Βραζιλία όμως δεν έχει... δίπολο μόνο στον καιρό. Έχει και στις αντιδράσεις, για αυτό το παγκόσμιο κύπελλο. Από τη μια καμαρώνει η τρίτη σε ανάπτυξη οικονομία του πλανήτη για το γεγονός ότι 64 χρόνια μετά επαναφέρει το... football στο σπίτι του. Από την άλλη όμως; Ξέρουμε και μείς πια πόσο... κόστος έχει αυτή η λέξη. Η «ανάπτυξη». Πείνα, άθλιες παροχές στην υγεία, κοινωνικό κράτος για κλάματα. Έννοιες και λέξεις που μια χαρά μεταφράζονται (και) στα Πορτουγκέζε. Έχουν ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι μια σειρά από διαδηλώσεις κατά της διοργάνωσης. Και αναμένεται να κορυφωθούν στην «σέντρα». Ξέρει ο κόσμος ότι τέτοιες «φιέστες» επιβαρύνουν αληθινά τον λαό. Ξέρει τι γίνεται στις χώρες που διοργανώνουν Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ. Ξέρει και περιμένει τα χειρότερα και στην χώρα της Σάμπας.

Ξέρει επίσης, ότι και να θέλει να παρακολουθήσει το τουρνουά από την κερκίδα, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Η πώληση των εισιτηρίων μέσω της FIFA πάει μια χαρά παγκοσμίως. Στην Βραζιλία όμως ποιος έχει να πληρώσει 66 ευρώ που είναι το μικρότερο εισιτήριο της διοργάνωσης. Και ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μια θέση στο «Μαρακανά» για τον τελικό φτάνει ως και τα 731 ευρώ! Έδωσαν οι αρμόδιοι τα γήπεδα, στις Περιφέρειες. Και εκείνες με τη σειρά τους έβαλαν στο «κόλπο» εργολάβους ιδιώτες για να γίνει η δουλειά μια ώρα αρχύτερα. Για να γίνει όμως και μια πρώτη... απόσβεση, τα εισιτήρια δεν συνάδουν με την οικονομική κατάσταση, του αυθεντικού κλασικού πελάτη της κερκίδας. Προσφέρονται αποκλειστικά για «γερά πορτοφόλια» και αυτή είναι μια... λεπτομέρεια, που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε ολόκληρη τη διοργάνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα