Οι αγορές ομολόγων δημιουργούν κινδύνους

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αγορές κυβερνητικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά δεν αποτελεί τον πιο σύντομο δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Philipp Roesler, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η κίνηση αυτή της ΕΚΤ δημιουργεί τον κίνδυνο ενίσχυσης του πληθωρισμού.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δήλωσε ο Roesler μιλώντας στην ετήσια συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Γερμανών

Βιομηχάνων στο Βερολίνο.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι οι "αγορές ομολόγων είναι ένα θέμα... το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους στο μέτωπο του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο".

Αντί να αναζητούν εύκολες λύσεις, οι χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει να ενισχύσουν την οικονομική τους ανταγωνιστικότητα και να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα για να ξεπεράσουν την κρίση, δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει βοήθεια χωρίς να υπάρξει προσπάθεια σε αντάλλαγμα».

Σημείωσε εξάλλου ότι οι αγορές κυβερνητικών ομολόγων, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις για την απομείωση του χρέους δεν συμβάλουν «στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης».

«Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο, όταν από τη μία πλευρά γίνονται αγορές σε ομόλογα ορισμένων κρατών και από την άλλη πλευρά συζητάμε αν χρειάζονται haircuts σε άλλες χώρες», δήλωσε.

Στρέφοντας την προσοχή του στο οικονομικό outlook ο υπουργός σημείωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται «σε ολοένα και πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους», καθώς οι εξαγωγές της επηρεάζονται από  «την υποχώρηση της ανάπτυξης στις παγκόσμιες αγορές».

«Η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη φυσικά και έχει αντίκτυπο στις προσδοκίες μας για την ανάπτυξη αυτό το έτος και το επόμενο», δήλωσε.

Πηγή: Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα