Οι Αφγανοί ουλεμάδες προειδοποιούν τις ΗΠΑ

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή του Αφγανιστάν προειδοποίησε το Σάββατο ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα μπορεί να θεωρηθούν "δύναμη κατοχής" αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τον έλεγχο της φυλακής Μπάγκραμ στην κυβέρνηση της χώρας.

Η τύχη των κρατουμένων στη φυλακή Μπάγκραμ είναι ένας από τους λόγους της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Καμπούλ κατά την τελευταία περίοδο. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επιμένει να παραδώσουν οι Αμερικανοί τον έλεγχο της φυλακής στις αφγανικές αρχές.

"Εάν
οι Αμερικανοί δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε κατοχή και πιθανότατα δεν θα τους αρέσει η αντίδραση σε κάτι τέτοιο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πανίσχυρο Εθνικό Συμβούλιο των Ουλεμάδων.

Το Συμβούλιο, η ανώτατη ισλαμική αρχή της χώρας, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες αντιαμερικανικές δηλώσεις του Καρζάι συνιστούν "την αληθινή φωνή του μουσουλμανικού λαού του Αφγανιστάν".

Ο Αφγανός πρόεδρος διέταξε τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την επαρχία Ουαρντάκ, απαγόρευσε στους στρατιώτες να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια και ζήτησε από τον αφγανικό στρατό να μην ζητά ενισχύσεις από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ ώστε να μην γίνονται αεροπορικοί βομβαρδισμοί, από τους οποίους σκοτώνονται άμαχοι πολίτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα