«Όχι» στην πυρηνική ενέργεια λένε οι Ιάπωνες

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιαπώνων τάσσονται υπέρ της σταδιακής διακοπής της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, όμως αναγνωρίζουν ότι ορισμένοι αντιδραστήρες χρειάζεται να τεθούν ξανά σε λειτουργία ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια ενέργειας βραχυπρόθεσμα, καταδεικνύει δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Tokyo
Shimbun, έγινε στην πρώτη επέτειο της πυρηνικής κρίσης που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου και σημειώνεται πριν από την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ληφθεί σύντομα, για το εάν και κατά πόσον θα επιτρέψει την επανέναρξη δύο αντιδραστήρων οι οποίοι είναι ανενεργοί.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Japan Association for Public Opinion Research, το 79,6% των ερωτηθέντων είπαν ότι τάσσονται υπέρ της εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας τελικά.

Πάντως το 69% υποστηρίζει την επανέναρξη μερικών πυρηνικών αντιδραστήρων για να διασφαλιστεί η προσφορά επαρκούς ενέργειας, ενώ το 28% τάσσεται κατά της προσωρινής επαναλειτουργίας τους.

Μόνο δύο από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες λειτουργούν σήμερα, αλλά είναι προγραμματισμένο να κλείσουν για συντήρηση στις αρχές Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει έλλειψη στην προσφορά ενέργειας το καλοκαίρι.

Η σημερινή δημοσκόπηση εμφανίζει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από εκείνα μιας προηγούμενης, που δημοσίευσε η Asahi Shimbun την περασμένη εβδομάδα, όταν το 57% των ερωτηθέντων τάχθηκαν εναντίον της επανέναρξης των αντιδραστήρων.

Ο διάλογος για την πυρηνική ενέργεια έχει γίνει έντονος μετά την πυρηνική καταστροφή του περασμένου Μαρτίου στη Φουκουσίμα, το χειρότερο δυστύχημα του είδους μετά το 1986, όταν είχε σημειωθεί εκείνο στο Τσέρνομπιλ.

Ο υπουργός Εμπορίου Γιουκίο Εντάνο δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι μπορεί να μην λειτουργήσει κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ιαπωνία έγκαιρα, πριν από το καλοκαίρι, κάτι που θα σημάνει πως η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειψη ενέργειας που θα ανέλθει κατά εκτιμήσεις στο 10% στις ώρες υψηλής κατανάλωσης τη θερινή περίοδο.

Η κυβέρνηση διεξήγαγε ελέγχους αντοχής στους αντιδραστήρες για να καθησυχάσει την όλο και πιο κυνική κοινή γνώμη.

Ωστόσο πολλές τοπικές αυτοδιοικήσεις σε περιοχές όπου φιλοξενούνται πυρηνικοί αντιδραστήρες καλούν να γίνουν πιο εξαντλητικοί έλεγχοι, που να λαμβάνουν υπόψη τι συνέβη στη Φουκουσίμα.

Μετά το περυσινό δυστύχημα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξήγγειλε ότι θα μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια -μέσω της οποίας καλυπτόταν το 30% της ζήτησης ηλεκτρισμού στη χώρα- μεσομακροπρόθεσμα.

Για την ώρα το μειούμενο ποσοστό της συμβολής των πυρηνικών εργοστασίων στην ηλεκτροδότηση της Ιαπωνίας ωθεί το Τόκιο να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο για να καλύψει το κενό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα