Όχι στη διακίνηση του χύμα τσίπουρου

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της διακίνησης χύμα αφορολόγητου τσίπουρου (προϊόν παραγωγής των μικρών [διήμερων] αποσταγματοποιών) στην αγορά, με τους επίσημους παραγωγούς να κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, απώλειες κρατικών εσόδων, αλλά και για επικίνδυνες συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ), «η αγορά έχει κατακλυστεί από προϊόντα χύμα τσίπουρου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται όχι μόνο το εμφιαλωμένο τσίπουρο των νόμιμων επιχειρήσεων, αλλά και

όλα τα άλλα ποτά, δεδομένου ότι, λόγω της κρίσης, ο καταναλωτής στρέφεται σε φθηνότερες λύσεις».

«Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η παράνομη εισαγωγή χύμα "αλβανικού ή βουλγάρικου τσίπουρου", το οποίο διατίθεται στην αγορά σαν τσίπουρο Ελλήνων διημέρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΑΟΠ.

«Στην πραγματικότητα, μιλάμε για "δήθεν τσίπουρο" των "δήθεν μικρών παραγωγών". Έρχονται από τις γειτονικές χώρες τόσο σταφύλια όσο και έτοιμο "τσίπουρο" και αποστάζονται και μη οινοποιήσιμες ποικιλίες», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, τονίζοντας ότι οι ποσότητες, που διακινούνται αφορολόγητες, είναι τόσο μεγάλες, που αντιστοιχούν σε παραγωγή πολλών μεγάλων εργοστασίων.

«Η θέση μας είναι να στηριχθεί η παραγωγή των νόμιμα διημέρων παραγωγών- αμπελουργών, χωρίς να φορολογείται η δική τους οικογενειακή κατανάλωση», τονίζει ο κ. Μαυράκης.

Συνέπειες

Η παραγωγή και η διακίνηση χύμα τσίπουρου, όπως τονίζει ο ΣΕΑΟΠ, συνεπάγεται τεράστιες απώλειες σε δημόσια έσοδα από φόρους, καθώς και στρέβλωση της αγοράς του εμφιαλωμένου τσίπουρου και τσικουδιάς, αλλά και όλων των αλκοολούχων ποτών.

«Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα φοροαποφυγής στη διακίνηση, αλλά και η διαφορά στη φορολογική επιβάρυνση, είναι προφανές πως δημιουργείται κίνητρο για την κατανάλωση του τσίπουρου διημέρων. Ιδιαίτερα, τώρα που ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ποτών και ο ΦΠΑ έχουν αυξηθεί τόσο πολύ (10,2 ευρώ ανά λίτρο 40%v VOL), ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που δέχονται οι επίσημα λειτουργούσες αποσταγματοποιίες- ποτοποιίες από την παραγωγή και τη διακίνηση χύμα αφορολόγητου τσίπουρου και τσικουδιάς διημέρων παραγωγών(0,59 ευρώ ανά χιλιόγραμμο), είναι αδυσώπητος.

Oι διήμεροι παράγουν το προϊόν τους από μη ελεγχόμενη πρώτη ύλη, πολλές φορές μη επιτρεπόμενη από το νόμο, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την απόδοση της απόσταξης. Εφόσον δεν ελέγχονται για τις ποσότητες που παρήγαγαν και διακίνησαν, αλλά απλώς δηλώνουν πόσο θα παράγουν χωρίς να ελέγχονται, είναι προφανές πως η ίδια η νομοθεσία τους ωθεί προς αυτό. Επίσης, τα κέρδη τους είναι τεράστια, λόγω της διαφοράς του φόρου κατανάλωσης. Κατά συνέπεια, οι αυστηρά ελεγχόμενοι επίσημοι αποσταγματοποιοί, που παράγουν ελεγχόμενης ποιότητας προϊόν, με συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους για την ποιότητα και για την ποσότητα τόσο από το Γενικό Χημείο του Κράτους όσο και από το τελωνείο, υφίστανται α

Keywords
Τυχαία Θέματα