«Όχι πριν τον Οκτώβριο» σύσκεψη για τη Συρία

Η Ρωσία επιθυμεί την διεξαγωγή μίας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία το συντομότερο δυνατόν αλλά θεωρεί απίθανο αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβριο καθώς θα είναι μία περίοδος μεγάλης διπλωματικής κινητικότητας, δήλωσε σήμερα ρώσος διπλωμάτης.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες για την προετοιμασία της αποκαλούμενης "Διάσκεψης της Γενεύης 2" με στόχο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

οι σύροι αντικαθεστωτικοί και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Η (ειρηνευτική διάσκεψη) είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο γιατί υπάρχουν διάφορες διοργανώσεις, περιλαμβανομένης της 'υπουργικής εβδομάδας' στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ", δήλωσε ο Γκατίλοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

"Είμαστε υπέρ της διεξαγωγής της το συντομότερο δυνατόν, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αναφορικά με τις συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την διοργάνωση", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η διάσκεψη, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να διοργανωθεί το συντομότερο δυνατόν αλλά δεν κατέληξαν σε κάποιο σαφές σχέδιο με στόχο τον διάλογο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, που έχει πουλήσει όπλα στη συριακή κυβέρνηση και κατά καιρούς προστάτευσε τον Άσαντ απέναντι στην διεθνή καταδίκη και την επιβολή κυρώσεων στα Ηνωμένα Έθνη, είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι η διάσκεψη θα διεξαγόταν στο τέλος Μαΐου.

Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή καταστρατηγήθηκε εν μέρει επειδή οι αντάρτες είναι διχασμένοι και δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος είχε συνομιλίες με ανώτατους Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους στη Γενεύη, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής της ειρηνευτικής διάσκεψης πριν από τον Αύγουστο.

Ο Γκατίλοφ δήλωσε επιπλέον ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες, μία πρόταση την οποία δεν αποδέχεται η Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα