Ομπάμα: Δεν έχω αποφασίσει για τη Συρία

Ως αντίστροφη μέτρηση για μονομερή επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία ερμηνεύονται οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου με τις οποίες ο Μπαράκ Ομπάμα θέλοντας να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη ξεκαθάρισε ότι «θα είναι μια περιορισμένη και στοχευμένη επέμβαση», αποκλείοντας την αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Στο διάγγελμά του είπε, ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες, ωστόσο τόνισε πως η επίθεση με τα χημικά της 21ης Αυγούστου δεν μπορεί να μείνει «χωρίς απάντηση».

Για
απαράδεκτες απειλές μίλησε η Ρωσία καταγγέλλοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς «η μονομερής χρήση βίας» που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση και θα προκαλούσε πρόσθετες απώλειες.

Την ίδια ώρα, εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας καταφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με τη στάση που τηρούν στη συριακή κρίση, προσάπτοντάς τους ότι αποδυναμώνουν την εξουσία των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα δήλωσε ότι “Η χρήση χημικών δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες” αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο γερμανικής συμμετοχής, αν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, στον Λίβανο έφθασαν το πρωί οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για την επιβεβαίωση ή μη της επίθεσης με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού.
Στον Λίβανο βρίσκεται από χθες και η ύπατη αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Άνγκελα Κάνε, η οποία συνόδευε τους ειδικούς στη Συρία. Σήμερα πρόκειται να ενημερώσει τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν για τα πεπραγμένα της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενημέρωσε ήδη τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι μπορεί να απαιτηθούν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, για να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων, που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας από την πλευρά του, χαρακτήρισε “ψευδείς και αβάσιμες” τις αμερικανικές δηλώσεις περί χρήσης χημικών και τις κατονόμασε ως «απελπισμένη προσπάθεια» προκειμένου να δικαιολογήσει η αμερικανική διπλωματία, μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.

Επίσης ανώτατος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας δήλωσε πως η Συρία αναμένει μία επίθεση κατά του εδάφους της από τις δυτικές δυνάμεις, και είναι έτοιμη να απαντήσει ανά πάσα στιγμή.

Στο μεταξύ, ένα 6ο αμερικανικό πολεμικό σκάφος βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με άλλα πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν κατά της Συρίας, ανακοίνωσαν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

«Μία επέμβαση στη Συρία θα σκλήραινε τη στάση του Άσαντ, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά τις ισορροπίες», εκτίμησε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Γιώργο Αποστολίδη ο ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλέξανδρος Κούτσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα