Ο Β. Παπαδόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, μίλησε στις 7/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Κώστα Ράπτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τον κυβερνητικό σχεδιασμό όσον αφορά στο μεταναστευτικό:


«Για το υπουργείο Εσωτερικών και τους συναρμόδιους φορείς που ασχολούμαστε με τη μεταναστευτική πολιτική, προτεραιότητα είναι η δημιουργία στοιχειωδών υποδομών στα νησιά και την ενδοχώρα και η αντιμετώπιση μακροπρόθεσμα του συνόλου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη χώρα, μέσω φυσικά και της ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων,

τα οποία σύντομα θα χρησιμοποιηθούν. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι και αυτά (σ.σ. ευρωπαϊκά κονδύλια) είναι απλώς ενισχυτικά στην όλη προσπάθεια».

* Για τα μέτρα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού:


«Σε άμεσο χρονικό ορίζοντα θα δημιουργηθεί ο χώρος φιλοξενίας στον Βοτανικό - Ελαιώνα. Ήδη προετοιμάζεται ο χώρος κατάλληλα. Θα είναι ίσως μια πρώτη δομή που θα αποτελέσει μοντέλο για τις υπόλοιπες δομές που θα δημιουργηθούν στα νησιά... Μεσοπρόθεσμα η πρόθεσή μας είναι να επεκταθεί ο υφιστάμενος χώρος στη Λέσβο, ο οποίος είναι ανεπαρκής και ταυτόχρονα στα άλλα νησιά σταδιακά, όπου υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Επίσης, στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μας -ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται μικρά βήματα- είναι η δημιουργία δομών φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα για τους αιτούντες ασύλου... Μιλάμε κυρίως για προσφυγικές ροές, 65 - 75% από τη Συρία, συν ένα μεγάλο ποσοστό από το Αφγανιστάν. Δεν έχουμε μεταναστευτικό κύμα. Υπάρχει αλλά δεν έχει αυξηθεί. Το κύριο νεότερο πρόβλημα είναι το προσφυγικό ζήτημα της Συρίας... Έχει γίνει ένα πρώτο βήμα -αν και είναι ανεπαρκές- για να επωμιστούν το βάρος και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ήρθε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με έναν σχεδιασμό για μετεγκαστάσταση προσφύγων απευθείας από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες... Η πραγματικότητα στην περίπτωση της Ελλάδα και της Ιταλίας είναι ότι η ροή προσφύγων που εισέρχεται δεν μένει στις χώρες αυτές, αλλά μεταφέρεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι τραγική η κατάσταση, είναι τραγικό κι αυτό που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σταθερή ροή στο έδαφος της Ευρώπης και μεταφέρεται προς τη Βόρεια Ευρώπη... Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε εμείς, ως χώρα, είναι ότι από τη ροή αυτή κάποιος πληθυσμός θα παραμείνει και στην Ελλάδα και θα πρέπει και εμείς να αναπτύξουμε κάποιες δομές φιλοξενίας και ένταξης των ανθρώπων αυτών... Η ροή είναι συνεχώς ανανεούμενη».

Σε άλλο σημείο είπε: «Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια κρατικής και διοικητικής δομής. Σε κάποια νησία γίνονται κάποια βήματα. Σε άλλα νησιά όμως υπάρχουν πολλά δυσχερή προβλήματα που δεν μας επιτρέπουν ακόμα και την κρατική επέμβαση τοπικά... Αυτή τη στιγμή η κοινωνία των πολιτών και οι εθελοντικοί φορείς έχουν συνδράμει τα μέγιστα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, το πρόβλημα το οποίο ήδη βέβαια είναι μεγάλο, θα ήταν εκρηκτικό»

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα