Ο Β. Οικονόμου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου, μίλησε στις 9/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Από την στιγμή που δεν γνωρίζω το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και από την στιγμή που δεν έχω και καταληκτικό σχέδιο διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο του μνημονίου και για την εποχή μετά το μνημόνιο, δεν μπορώ να πάρω θέση ακόμα. Θα περιμένω
να δω τις εξελίξεις. Από την στιγμή που δεν με ρωτάει κανένας, πότε θα γίνουν οι εκλογές, πότε ξεκινάει η διαδικασία, τι διαπραγμάτευση γίνεται... Δεν μας ρωτάει κανένας τίποτα. Έρχονται τελεσίγραφα, ανακοινώσεις και ζητούν και την ψήφο του βουλευτή. Ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -που δεν είναι κυβερνητική πολιτική-, περιμένω να ερωτηθώ και για το όνομα».

Δημοσιογράφος: Να συμπεράνω, δηλαδή, ότι στην τελική απόφασή σας θα κριθούν πολλά από την πρόταση για το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου;

Β. Οικονόμου: «Και από το πώς θα καταλήξει η διαπραγμάτευση. Θα συνεκτιμήσω. Δεν βάζω πακέτο, ίσα - ίσα εγώ περιμένω και θέλω συναινετική διαδικασία. Άλλωστε αυτό επιδιώκω και επεδίωξα, αλλά θα συνεκτιμήσω. Πλέον όλοι τα βάζουν πακέτο. Εγώ δεν τα βάζω πακέτο, αλλά ας μου επιτραπεί να συνεκτιμήσω και κάτι εγώ».

* Για εθνικές εκλογές:

«Είχαμε προτείνει να κάτσουν οι μεγάλες παρατάξεις, για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, προ εκλογών, όχι μετά εκλογών. Μετά εκλογών μπορεί να καθόμαστε, γιατί αναγκαζόμαστε. Προ εκλογών όμως έχει μεγαλύτερη σημασία, γιατί θα φανέρωνε την διάθεση συναινετικών λύσεων. Υπενθυμίζω ότι αυτό γίνεται παντού στην Ευρώπη, εκτός Ελλάδος. Έτσι ώστε να μην είμαστε μια ιδιαιτερότητα ή μια παραδοξότητα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά να ακολουθήσουμε αυτό που λέμε ευρωπαϊκή πορεία των πραγμάτων. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν μπορεί να κάτσει ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για το έλασσον, που στην προκείμενη περίπτωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γι' αυτό εγώ δεν το θεωρώ λόγο για προκήρυξη εκλογών. Δεν είναι κομβικός ο ρόλος του, αλλά συμβολικός... Έχω πει, από την αρχή, ότι είμαι κοντά στην συναινετική διαδικασία, αλλά δεν το έχω θέσει ως λευκή επιταγή. Φυσικά είμαι πιο κοντά και είναι και η πεποίθησή μου αυτή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα